Δημοσιονομική «βόμβα» από τα αναδρομικά

Δημοσιονομική «βόμβα» από τα αναδρομικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:30 Δημιουργία 18/12/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Δικαστικές… νάρκες στα θεμέλια του προϋπολογισμού βάζουν τα αναδρομικά, που διεκδικούν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, αναδρομικά που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Το «κύμα» αγωγών από συνταξιούχους και εργαζόμενους για τη διεκδίκηση αναδρομικών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ενώ με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται η έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων για επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων σε συνταξιούχους και εργαζομένους που προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Μόλις χθες, εξάλλου, το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ, κ.λπ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι άλλωστε η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μπαράζ των προσφυγών και των αποφάσεων από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που συνέταξε για τη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται, «οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τα δημοσιονομικά ρίσκα και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα εφόσον χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό είναι και το καμπανάκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής για τον κύκλο των δικαστικών αποφάσεων καταβολής αναδρομικών.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια ειδυλλιακή εικόνα, μοιράζοντας μερίσματα και επιδόματα, δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αποτελούν δημοσιονομικές νάρκες που πιθανόν να σκάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Αν τελεσιδικήσουν θετικά οι υποθέσεις αυτές για όσους προσφεύγουν, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου κατά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο λογαριασμός για το Δημόσιο εκτιμάται από έγκυρες πηγές ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε