Ο Χουλιαράκης προσπάθησε να «μαζέψει» τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

Ο Χουλιαράκης προσπάθησε να «μαζέψει» τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:52 Δημιουργία 17/12/18, 20:47

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προχώρησε τη Δευτέρα ο Γιώργος Χουλιαράκης από τη Βουλή, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να αναφέρει πως το κράτος οφείλει πραγματικά μόνο το 1 δισ., ευρώ ενώ το υπόλοιπο 1,5 δισ. αφορά υποθέσεις όπου εκκρεμεί έκδοση δικαστικών αποφάσεων μεταξύ Δημοσίου και προμηθευτών.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπάρχει «δομικό πρόβλημα στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων ύψους 1,5 δισ. καθώς οι προμηθευτές είναι στα δικαστήρια με το Δημόσιο. Για την εκκαθάριση αυτών δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Τι θέλετε; Να τα πληρώσουμε;».

Ο ίδιος είπε ότι η μεταβολή των νέων ληξιπρόθεσμων που Δημοσίου προς τους ιδιώτες από τον Ιούλιο του 2016 έως το 2018 έπεσε από τα 6,5 στα 2,5 δισ. Τόνισε ακόμη ότι ουσιαστικά μόνο το 1 δισ. είναι ληξιπρόθεσμο (το άλλο 1,5 δεν έχει εκκαθαριστεί).

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπενθύμισε στον υπουργό δήλωσή του τον Μάρτιο ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν πληρωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.

«Τέσσερα χρόνια μετά που είστε υπουργός και μας λέτε τώρα ότι τα ληξιπρόθεσμα δεν εκκαθαρίζονται; Στις 18 Μαρτίου δηλώσατε ότι δεσμεύεστε να έχουν πληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο και σήμερα μας λέτε πως δεν είναι εφικτό γιατί ανακαλύψατε πως δεν εκκαθαρίζονται;», τόνισε ο κ. Σταικούρας.

Αν σου άρεσε κάνε