«Δεν θέλαμε την επιβολή των φόρων» σύμφωνα με τον Χουλιαράκη

«Δεν θέλαμε την επιβολή των φόρων» σύμφωνα με τον Χουλιαράκη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:39 Δημιουργία 18/12/18, 19:35

Σε... απολογία για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης προέβη ο Γιώργος Χουλιαράκης το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, κατά την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019.

Όπως δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλήθηκε να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον για αναπτυγμένη χώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό θυμίζοντας ότι το ΑΕΠ είχε ήδη υποχωρήσει 25%, η χώρα ήταν εκτός αγορών παρά τα δυο προγράμματα προσαρμογής και το τραπεζικό σύστημα ήταν ευάλωτο. Παράλληλα υπήρχαν εταίροι που επεδίωκαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα της κάκιστης οικονομικής διαχείρισης που προηγήθηκε της κρίσης.

Όπως είπε η μόνη στρατηγική ήταν η ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης. «Αυτό προϋπέθετε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για τρία χρόνια με αυξημένους φόρους (που δεν θέλαμε) και στοχευμένη περικοπή δαπανών», παράλληλα με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη με την στρατηγική αυτή η χρόνια βγήκε από την κρίση και η οικονομία ανακάμπτει επί επτά συνεχόμενα τρίμηνα με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα αποκλιμακώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες ότι η χώρα είναι εκτός αγορών σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ήταν σημαντικά χαμηλότερα αν δεν υπήρχε ο κραδασμός λόγω της Ιταλίας. Θύμισε ότι το κόστος δανεισμού μέσω 10ετους την περίοδο 2002-2008 ήταν 4,36% και ο μέσος όρος το 2018 ήταν 4,18%.

Αν σου άρεσε κάνε