«Πιάνουν δουλειά» οι εκτιμητές για τις αντικειμενικές

«Πιάνουν δουλειά» οι εκτιμητές για τις αντικειμενικές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:06 Δημιουργία 21/12/18, 13:01

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που θα γίνει τόσο το 2019 όσο και το 2020, όπως προβλέπει σχετική διάταξη του ΥΠΟΙΚ, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή μόλις χθες.

Σημειώνεται πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούνιο και θα ανέρχονται στο 50% της εμπορικής αξίας των ακινήτων, με βάση την υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη διάταξη:

-Ο καθορισμός των τιμών εκκίνησης των τιμών ζώνης ανατίθεται σε πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.

-Οι εισηγήσεις των εκτιμητών κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

-Σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού των τιμών ζώνης, παρεμβαίνει τριμελής επιτροπή. Πρόεδρος της επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του ΝΣΚ και μέλη οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ενώ ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

-Συστήνεται εξαμελής επιτροπή σε κάθε περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των ζωνών, άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμητές θα ξεκινήσουν τις αναπροσαρμογές στα τέλη του Ιανουαρίου, με σχετική απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε