Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:49 Δημιουργία 24/12/18, 08:21

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 400 εκατ. για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στις 6 Φεβρουαρίου η αρχή υποβολής αιτήσεων ένταξης για τους δικαιούχους.

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους:

  • Αγροδιατροφή - βιομηχανίας τροφίμων
  • Ενέργεια
  • Εφοδιαστική αλυσίδα
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ),
  • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
  • Υγεία
  • Υλικά – Κατασκευές

Σε ποιους απευθύνεται

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις: να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις 12μηνης διάρκειας, να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII "ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)" και να έχουν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Προϋπολογισμός έργων

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης από 50 έως και 65%. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 20.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα και δεν δύνανται να υποβληθούν.

Για επενδυτικό σχέδιο με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή 100% για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρ’ όλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου συμπεριλαμβανομένου και του υπερβάλλοντος κόστους.

Τι χρηματοδοτείται

Με βάση την πρόκληση θα χρηματοδοτηθούν οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

I Προμήθεια και εγκατάσταση νέων μηχανημάτων.

II Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγικής διαδικασίας / προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμένα και προαιρετικά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.

Αν σου άρεσε κάνε