Στα… ταμεία για 2 δισ. έως την Πρωτοχρονιά

Στα… ταμεία για 2 δισ. έως την Πρωτοχρονιά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:40 Δημιουργία 27/12/18, 08:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σε πάνω από 2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων στη… δύση ενός ακόμη έτους υπερφορολόγησης με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να ετοιμάζεται για νέο Γολγοθά και το 2019.

Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν την τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σχεδόν 5,2 εκατομμύρια υπόχρεοι θα καταβάλουν τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Λιγότερο από το ένα έκτο των οφειλετών έχει εξοφλήσει την υποχρέωσή του σε λιγότερες δόσεις.

Ακολουθεί, έως τις 31 Δεκεμβρίου, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα οποία συνοδεύονται από «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν στην εξυπηρέτησή τους.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής ο ιδιοκτήτης του οχήματος χρεώνεται με πρόστιμο ισόποσο του τέλους για ΙΧ και 50% του τέλους εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, φορτηγό ή λεωφορείο.

Το σύνολο των τελών κυκλοφορίας φθάνει τα 1,1 δισ. ευρώ, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ τα 640 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 500 εκ. ευρώ είναι η δόση του ΦΕΝΠ (Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων), και ο λογαριασμός μεγαλώνει με τα ποσά για εισφορές και την απόδοση του ΦΠΑ.

Η τελευταία ημέρα του έτους είναι διορία και για την δήλωση και απόδοση φόρου που παρακρατείται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που εφαρμόστηκαν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με αυξημένες τιμές ζώνης σε 3.792 ζώνες, μειωμένες για 2.122 ζώνες και αμετάβλητες σε 4.302 ζώνες. Στις εφορίες αυτές τις ημέρες παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός καθώς φορολογούμενοι και συμβολαιογράφοι υποβάλλουν δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και διανομής.

Αν σου άρεσε κάνε