Προεκλογική «πρόβα» στο Μαξίμου και για το νόμο Κατσέλη

Προεκλογική «πρόβα» στο Μαξίμου και για το νόμο Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:11 Δημιουργία 28/12/18, 12:02

Μία ακόμη προεκλογική «πρόβα» δίνει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που τα τελευταία σενάρια στη «σκιά» του Σκοπιανού θέλουν τις κάλπες να στήνονται ακόμη και εντός του ερχόμενου διμήνου.

Την ώρα που η Αριστερά ετοιμάζεται να βγάλει 40.000 ακίνητα στο σφυρί, τράπεζες και Αλέκος Φλαμπουράρης θέτουν αυτή την ώρα επί τάπητος το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και συγκεκριμένα ποιο θα είναι τελικά το νέο πλαίσιο, αφότου στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθεί δίμηνη παράταση στην ισχύ του νόμου Κατσέλη.

Το θέμα είναι βαρύνουσας σημασίας και τα περιθώρια ελιγμών ιδιαίτερα στενά, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι τράπεζες απέναντι στον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. Συνεπώς, οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν προσέλθει στο σημερινό ραντεβού με «σκληρή γραμμή», τη στιγμή που οι δανειστές θέτουν τον πήχη προστασίας στις 75.000.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση πιέζει, ώστε το όριο προστασίας να μην πέσει κάτω από τις 150.000 ευρώ.

Πάντως, όπως έγραφε και χθες το Xrimaonline.gr, το 2019 έχει προγραμματιστεί «μπαράζ» πλειστηριασμών, με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί να ζητεί την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, ο SSM επιμένει ότι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι η αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σε ερώτησή του ο κ. Χουντής ζητεί από τον SSM να αξιολογήσει το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού που θα ενσωματώνει λογιστικά κεφάλαια σε μορφή Αναβαλλόμενου Φόρου, παράλληλα με Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (δηλαδή, κόκκινα δάνεια), με τελικό σκοπό την τιτλοποίησή τους και την πώλησή τους στην αγορά, καθώς επίσης, τον κίνδυνο που ενέχει για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Στην απάντηση της η κ. Νουί δεν πήρε σαφή θέση για το σχέδιο της ΤτΕ και σημείωσε ότι ο SSM «διενεργεί́ σε βάθος ανάλυση του σχεδίου μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων το οποίο παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να αξιολογηθεί η «πιθανή αποτελεσματικότητα και επίδρασή του στα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια των σημαντικών ιδρυμάτων», καθώς επίσης ότι οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων θα πρέπει να «συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος Ιουνίου προγραμματίζονται περί τις 25.000 πλειστηριασμοί και πάνω από 40.000 το 2019, συνολικά.

Από την «σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και παρά το τέλος των μνημονίων, όπως η ίδια διατυμπανίζει, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με διαδικασίες fast track.

Αν σου άρεσε κάνε