Πρώτη κατοικία: «Θολό» το τοπίο παρά την παράταση

Πρώτη κατοικία: «Θολό» το τοπίο παρά την παράταση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:53 Δημιουργία 28/12/18, 14:31

«Κλειστά χαρτιά» για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφότου η ισχύ του νόμου Κατσέλη συμφωνήθηκε να παραταθεί έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, κράτησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος αρκέστηκε σε αοριστολογίες, δηλώνοντας ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος. Είμαστε σε σωστό δρόμο».

Παράλληλα, αλλά πριν ανακοινωθεί η παράταση του νόμου Κατσέλη, ο κ. Καραμούζης πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση σχετικά με την παράταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα αποφασίσει η κυβέρνηση, δεν είναι δικό μας θέμα αυτό», «θα αποφασίσει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει αν θα επεκτείνει τον νόμο Κατσέλη ή όχι». «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε δε ο ίδιος, ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.

Στη συνέχεια, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε τη δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου συμφωνήθηκαν τα εξής:

«- Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

-Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών».

Στον πάτο ο πήχης

Το θέμα είναι βαρύνουσας σημασίας και τα περιθώρια ελιγμών ιδιαίτερα στενά, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι τράπεζες απέναντι στον SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κλάδου προσήλθαν στο σημερινό ραντεβού με «σκληρή γραμμή», τη στιγμή που οι δανειστές θέτουν τον πήχη προστασίας στις 75.000.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση πιέζει, ώστε το όριο προστασίας να μην πέσει κάτω από τις 150.000 ευρώ.

Πάντως, όπως έγραφε και χθες το Xrimaonline.gr, το 2019 έχει προγραμματιστεί «μπαράζ» πλειστηριασμών, με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί να ζητεί την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, ο SSM επιμένει ότι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι η αύξηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σε ερώτησή του ο κ. Χουντής ζητεί από τον SSM να αξιολογήσει το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ενός Οχήματος Ειδικού Σκοπού που θα ενσωματώνει λογιστικά κεφάλαια σε μορφή Αναβαλλόμενου Φόρου, παράλληλα με Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (δηλαδή, κόκκινα δάνεια), με τελικό σκοπό την τιτλοποίησή τους και την πώλησή τους στην αγορά, καθώς επίσης, τον κίνδυνο που ενέχει για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Στην απάντηση της η κ. Νουί δεν πήρε σαφή θέση για το σχέδιο της ΤτΕ και σημείωσε ότι ο SSM «διενεργεί́ σε βάθος ανάλυση του σχεδίου μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων το οποίο παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να αξιολογηθεί η «πιθανή αποτελεσματικότητα και επίδρασή του στα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια των σημαντικών ιδρυμάτων», καθώς επίσης ότι οποιοδήποτε σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων θα πρέπει να «συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος Ιουνίου προγραμματίζονται περί τις 25.000 πλειστηριασμοί και πάνω από 40.000 το 2019, συνολικά.

Από την «σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και παρά το τέλος των μνημονίων, όπως η ίδια διατυμπανίζει, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με διαδικασίες fast track.

Αν σου άρεσε κάνε