Markit: Σε «ελεύθερη πτώση» η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Markit: Σε «ελεύθερη πτώση» η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:40 Δημιουργία 04/01/19, 11:39

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών κατέγραψε η Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 51,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την προκαταρκτική μέτρηση που τον τοποθετούσε στις 51,3 μονάδες. Ο δείκτης βρίσκεται πλέον σε χαμηλό άνω των τεσσάρων ετών.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο στις 51,2 μονάδες από 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 51,8 μονάδες τον Νοέμβριο.

"Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέβασε άλλη μια ταχύτητα στο τέλος του 2018, με την ανάπτυξη να έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα αυξημένα επίπεδα στην αρχή του έτους", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατρακύλησε σε χαμηλό 66 μηνών, στις 51,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, σε χαμηλό 49 μηνών στις 48,7 μονάδες.

Αν σου άρεσε κάνε