Η μπηχτή Στουρνάρα για τις καταγγελίες Μανιαδάκη στην κοπή της πίτας

Η μπηχτή Στουρνάρα για τις καταγγελίες Μανιαδάκη στην κοπή της πίτας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:55 Δημιουργία 09/01/19, 17:39

Πολλά μηνύματα σε πολιτικό επίπεδο έστειλε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΤτΕ.

Ο ίδιος άφησε αιχμές για πολιτικές επιρροές, απαντώντας έμμεσα στις καταγγελίες του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis, Νίκου Μανιαδάκη ότι δεχόταν πιέσεις, προκειμένου να δηλώσει ότι οι κκ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας χρηματίστηκαν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΤτΕ έδειξε για ακόμη μία φορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ως μονόδρομο, έκανε λόγο για προκλήσεις στο τραπεζικό σύστημα, με ειδική αναφορά στις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ενώ συνέστησε επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ,«το 2019 είναι έτος προκλήσεων» και συνέστησε προσοχή σε τρία μέτωπα καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι, όπως είπε, ανέφελο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τέλος, δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, επανέλαβε ότι το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα, ο κ. Στουρνάρας έστειλε μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της».

Σε προσωπικό επίπεδο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα του ανεπηρέαστος, επιδιώκοντας τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Αν σου άρεσε κάνε