EuroWorking Group: Πρώτο crash test του 2019

EuroWorking Group: Πρώτο crash test του 2019

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 10/01/19, 08:15

Η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την έξοδο στις αγορές αλλά και την είσπραξη των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, αρχίζει ουσιαστικά σήμερα με τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Θα αποτιμηθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 μαζί με τις εκκρεμότητες που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν για την εικόνα του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Προβληματισμός υπάρχει και για τα αναδρομικά ύψους 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν δικαστικώς εκατοντάδες συνταξιούχου και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις περικοπές μισθών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

Η έλευση των δανειστών στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου, μετά το πρώτο Eurogroup του 2019, είναι ο δεύτερος σημαντικός σταθμός για την φετινή χρονιά.

Οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.

Από τα κύρια θέματα θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και τον διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Από τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και το επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Τα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στην σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.

Αν σου άρεσε κάνε