Εξακολουθεί να χτυπά «καμπανάκι» η ΕΚΤ για αυξημένη αβεβαιότητα

Εξακολουθεί να χτυπά «καμπανάκι» η ΕΚΤ για αυξημένη αβεβαιότητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:35 Δημιουργία 10/01/19, 15:33

«Καμπανάκι» για ένα κλίμα αυξημένης «γενικευμένης αβεβαιότητας» χτυπούν οι τα μέλη της ΕΚΤ, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου, η οποία σηματοδότησε και τους «τίτλους τέλους» του QE.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση «υπογραμμίστηκε ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και ρευστή, καθώς οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ενταθούν ή να αναδυθούν νέες αβεβαιότητες».

«Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκε το επιχείρημα ότι το ισχύον περιβάλλον μπορεί να περιγραφεί ως ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων κινδύνων σε μια κατάσταση αυξημένης αβεβαιότητας», σημειώνεται στα πρακτικά.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν ισχυρές και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην επαναπροσέγγιση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Επανέλαβαν παράλληλα ότι περιμένουν τα επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσαν ότι οι επανεπενδύσεις των ποσών από την εξόφληση των τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστούν «για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια».

Αν σου άρεσε κάνε