Γιατί οι αγορές δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί οι αγορές δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:47 Δημιουργία 14/01/19, 08:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή αλλά δεν θα λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές και τους επενδυτές, οι οποίες ζητούν άμεσα εκλογές για να σωθεί το… 2019.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει διασφαλίσει και ψήφο εμπιστοσύνης με τουλάχιστον 151 και την συμφωνία των Πρεσπών με 153, μετά το στημένο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, τέσσερις βουλευτές του θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, βοηθώντας να φτάσει τον μαγικό αριθμό «151».

Η κυβέρνηση παρουσιάζεται σχεδόν σίγουρη ότι έχει τους 151 για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να παραμείνει ακόμη για κάποιους μήνες στην κυβέρνηση. Εάν αυτό αποδειχθεί αληθές τότε θα έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις διεθνών αναλυτών στον διεθνή τύπο, οι οποίοι ζητούν να στηθούν άμεσα κάλπες, για μην χαθεί το πρώτο εξάμηνο και ουσιαστικά όλο το 2019.

Κόντρα στις εκτιμήσεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, δηλώνει στην "Realnews” ότι «όσο το αργότερο γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο», εξηγώντας πως «επειδή έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική και μια κοινωνική πολιτική που ξεδιπλώνονται σταδιακά και οι οποίες συνδυαστικά θα αποτελέσουν τις βάσεις της επόμενης 4ετίας»!

Επίσης κάνοντας φθηνό χιούμορ τονίζει ότι οι εκλογές πρέπει να καθυστερήσουν « επειδή είμαστε καλοί άνθρωποι, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και τον χρόνο στη ΝΔ να παρουσιάσει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο και στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία να σταματήσει να αποτελεί την ουρά της ΝΔ "!

Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία έχει οικονομικό πρόγραμμα το οποίο ψηφίζουν οι αγορές.

Οι εκλογές για αρκετούς διεθνείς αναλυτές, όπως η Citigroup , είναι ένα θετικό σημείο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία , καθώς η επικράτηση μίας φιλελεύθερης κυβέρνησης θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ότι ο σημερινός συνασπισμός και θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα στις αγορές με ανεκτό, για την οικονομία, κόστος.

Η αναμονή θα είναι κυρίαρχη έως τη στιγμή της προκήρυξης των εκλογών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να ανακοπεί ο κατήφορος της οικονομίας.

Όσο καθυστερούν οι εκλογές τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία, κόπωση στους επενδυτές, πάγωμα deals και ιδιωτικοποιήσεων.

Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα προβλεπόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2019.

Οι καθυστερήσεις στερούν την οικονομία από σημαντικά οφέλη καθώς η θετική επίδραση των ιδιωτικοποιήσεων είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει, εκτός από την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την επακόλουθη μείωση του δημοσίου χρέους, τα αναπτυξιακά οφέλη από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την εισαγωγή τεχνολογιών και καινοτομίας, καθώς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω του ανοίγματος συγκεκριμένων αγορών προς όφελος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019, ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2019 ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τριμηνιαία κατανομή τους, η είσπραξη του 97% του ως άνω ποσού τοποθετείται χρονικά στο 4ο τρίμηνο του 2019 ενώ 77% του ποσού αυτού εκτιμάται ότι θα προέλθει από διαγωνισμούς που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Συνεπώς, η επίτευξη του στόχου εσόδων για το 2019 καθίσταται αβέβαιη γεγονός που επιτείνεται από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και της προεκλογικής περιόδου που ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει.

Αν σου άρεσε κάνε