Έρχεται νέο «κύμα» κρίσης;

Έρχεται νέο «κύμα» κρίσης;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:59 Δημιουργία 15/01/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Επιστρέφει η ελληνική κρίση; Αυτό διερωτάται μερίδα του διεθνούς Τύπου, στον απόηχο του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος πολιτικής κρίσης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε οικονομική κρίση. Αυτό το καμπανάκι χτυπούν για τη χώρα μας οι διεθνείς αναλυτές.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας πρόκειται να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το αν τα χρόνια των αναταραχών έχουν μείνει στο παρελθόν, γι' αυτό και οι αναλυτές προτείνουν εμμέσως πλην σαφώς στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, καθώς μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα είναι καταστροφή για την οικονομία.

Δοκιμασία και για τις τράπεζες

Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έλθει σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο χρονικό σημείο για τον δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα.

Τραπεζικοί παράγοντες προειδοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα.

Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα διαταράξει τα σχέδια για κυβερνητική παρέμβαση στην αναγκαία μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιβιώσει της βαθειάς ύφεσης, αλλά έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: είναι μετά βίας κερδοφόρες και οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι κόκκινα δάνεια με αποτέλεσμα να μην δανείζουν.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες και για τις ελληνικές τράπεζες και για τις ελληνικές εταιρείες με αποτέλεσμα οι ελπίδες για μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζικών δανείων τομέα μπορεί να αποδειχθούν φρούδες. Η ευκαιρία να δώσει ώθηση ο τραπεζικός δανεισμός στην ελληνική οικονομία το 2019 θα έχει χαθεί.

Λύση οι πρόωρες εκλογές

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν την ανάγκη για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συντομότερη δυνατή λήξη της προεκλογικής περιόδου θα ήταν προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg.

«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence. «Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες, και όσο πιο γρήγορα γίνονται οι εκλογές, τόσο το καλύτερο», σημείωσε.

Οι εκλογές για αρκετούς διεθνείς αναλυτές, όπως η Citigroup , είναι ένα θετικό σημείο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία , καθώς η επικράτηση μίας φιλελεύθερης κυβέρνησης θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ότι ο σημερινός συνασπισμός και θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα στις αγορές με ανεκτό, για την οικονομία, κόστος.

Αν σου άρεσε κάνε