Πιθανό νέο «μπλόκο» στα κέρδη 700 εκατ. από τα ομόλογα

Πιθανό νέο «μπλόκο» στα κέρδη 700 εκατ. από τα ομόλογα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:11 Δημιουργία 17/01/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις «ζυμώσεις» για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας για τις Πρέσπες, έχει «παγώσει» κάθε ενέργεια για συμμόρφωση με τις μεταμνημονιακές μας υποχρεώσεις.

Η μη συμμόρφωση ίσως σημάνει, για δεύτερη φορά (η πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο), τη μη καταβολή της δόσης των περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Ήδη σχετικό «καμπανάκι» έκρουσε στην ελληνική κυβέρνηση ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s –ANFA’s των 750 εκατ. ευρώ», τόνισε με νόημα ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Το « Xrimaonline.gr» σε άρθρο του στις 11 Ιουλίου 2018 είχε επισημάνει ότι ο βασικός μοχλός πίεσης των δανειστών προς την κυβέρνηση, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά τις 21 Αυγούστου (μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις κυρίως), ήταν τα 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Τον περασμένο Νοέμβριο «πάγωσε» η επιστροφή της πρώτης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή –σε εξαμηνιαίες δόσεις- των κερδών που αποκόμισαν τα κράτη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα στη διάρκεια της κρίσης.

Μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της Αθήνας, όμως, είναι δυνατό να παγώσει την καταβολή των χρημάτων, ως μια μορφή παραδειγματισμού από τους δανειστές λίγους μήνες στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. εντός του 2018, εκ των οποίων έχει πραγματοποιήσει μόνο 700 εκατ.

Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, το οποίο προβλέπει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και ποινές, όποτε δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Αν σου άρεσε κάνε