Οι πολιτικές «δονήσεις» μπλοκάρουν την οικονομία

Οι πολιτικές «δονήσεις» μπλοκάρουν την οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 18/01/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή επηρεάζει ξεκάθαρα οικονομία και τράπεζες, όπως αποτυπώνεται στις χθεσινές, νέες μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν στις μετοχές του κλάδου.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που απασχολούν την αγορά δεν φαίνεται να κινούνται με την ταχύτητα που επιβάλλεται.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον της σε οικονομία και σε τράπεζες, υπό το βάρος και της έλευσης των δανειστών, που θα συντάξουν την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Τρέχουν τώρα, λοιπόν, στο Οικονομικό επιτελείο για να προλάβουν... στο παρά πέντε να κλείσουν τις εκκρεμότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, θα τεθούν επί τάπητος τα κυβερνητικά σχέδια για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς και για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να συντάξουν την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τους ως προς τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αναφορικά με τις δεσμεύσεις της. Θα ελέγξουν εάν η χώρα μας τήρησε τη συμφωνία για την ολική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και τη γενικότερη πορεία των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού.

Η έκθεση αυτή θα είναι καθοριστική για το αν οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν την επιστροφή των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά θα δοθεί και ένα σήμα προς τις αγορές.

Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας και είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση τον Μάρτιο. Μία καλή έκθεση θα ήταν το… διαβατήριο για έξοδο στις αγορές και μία καλή αφορμή ώστε να αποδεσμευθούν τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η έλευση των δανειστών στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου είναι σημαντικός σταθμός για την φετινή χρονιά.

Οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.

Από τα κύρια θέματα θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και τον διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Από τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και το επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Τα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στην σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.

Αν σου άρεσε κάνε