Ωρολογιακή βόμβα 550 δισ. ευρώ!

Ωρολογιακή βόμβα 550 δισ. ευρώ!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:41 Δημιουργία 22/01/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα «κάθεται» η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας. Το άθροισμα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους ανέρχεται στο 300% του ΑΕΠ.

Με βάση στοιχεία του 2017 οι μελετητές του Ταμείου εκτιμούν πως κάτι παραπάνω από το 60% του χρέους βαραίνει τον δημόσιο τομέα, ενώ οι υπόλοιπες οφειλές αναλογούν σε ιδιώτες.

Η χώρα μας είναι μία από τις μόλις πέντε ανεπτυγμένες οικονομίες όπου το δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από το ιδιωτικό, γεγονός που αντανακλά τα πακέτα στήριξης που έλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο των Μνημονίων αλλά και την βαθιά περιστολή του τραπεζικού δανεισμού στην πραγματική οικονομία την τελευταία δεκαετία.

Δημόσιο χρέος 335 δισ. ευρώ +103 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία + «κόκκινα» δάνεια 85 δισ. ευρώ + οφειλές στα ταμεία 34 δισ. ευρώ = 557 δισ. ευρώ.

Το ιδιωτικό χρέος(εφορία, ταμεία, «κόκκινα» δάνεια) ανέρχεται σε περίπου 222 δισ. ευρώ και εάν προστεθούν οι απλήρωτοι μισθοί, ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί και ανεξόφλητα τιμολόγια, συνθέτουν ένα «πακέτο», που προσεγγίζει τα 250 δισ. ευρώ.

Και είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ της χώρας!

Ένα «εκρηκτικό» νούμερο, πραγματική «βόμβα», πάνω στην οποία «κάθεται» η ελληνική οικονομία.

Η «εκτίναξη» του ιδιωτικού χρέους, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, είναι φυσική εξέλιξη της βαθιάς ύφεσης, στην οποία έχει «βουτηχτεί» η ελληνική οικονομία κι η οποία έχει οδηγήσει στην απώλεια του 26% του ΑΕΠ, στο «λουκέτο» χιλιάδων επιχειρήσεων και στον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των ανέργων.

Το δημόσιο χρέος

Συνεχίζει να …ψηλώνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το 3ο τρίμηνο του 2018 η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση χρέους τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Στα 334,98 δισ. διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο 2018, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αντιστοιχούσε το 3ο τρίμηνο του 2018 στο 182,2% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι, για άλλη μια φορά, μακράν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την «πρωταθλήτρια χρέους» Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία με δημόσιο χρέος ύψους 133% του ΑΕΠ, τρίτη κατατάσσεται η Πορτογαλία με 125%, τέταρτη η Κύπρος με 110,9% και πέμπτο το Βέλγιο με 105,4%.

Τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε τέλος Σεπτεμβρίου τα 84,7 δις. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αντιστοιχούν στο 46,7% των τραπεζικών πιστώσεων.

Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα απασχολεί για τα επόμενα χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αν κι αυτά μειώθηκαν κατά 4,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, ωστόσο κρατήθηκαν την πρώτη θέση στην Ε.Ε., «γράφοντας» το μεγαλύτερο ποσοστό.

Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι τα μισά περίπου δάνεια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, την ίδια ώρα που οι καταθέσεις τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.

Χρέη στα ταμεία

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 34,35 δισ. ευρώ, από 33,8 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα (Ιούνιο 2018).

Από αυτά, νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν δηλαδή για πρώτη φορά εντός του 2018, είναι μόλις τα 74,214 εκατ. ευρώ και αφορούν 15.816 οφειλέτες.

Τα υπόλοιπα είναι είτε παλαιότερα χρέη που όμως εντός του τριμήνου Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2018 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ (συνολικά εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 192 εκατ. ευρώ), είτε αυξήσεις πρόσθετων τελών για ήδη ενταγμένους οφειλέτες (363,2 εκατ. ευρώ).

Αν σου άρεσε κάνε