Νέα πολιτική απάτη με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Νέα πολιτική απάτη με την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 23/01/19, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Για πολλοστή φορά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου «πουλά» την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επιχειρώντας μία επικοινωνιακή ρελάνς, ενόψει της σημερινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, πηγές του υπουργείου έστειλαν το μήνυμα: «Ο κατώτατος μισθός δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Κανείς στην κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια του μνημονίου και δεν αποτελεί καθαρή κυβερνητική πρωτοβουλία.

Πρόκειται για μία ακόμη αυταπάτη ή πολιτική εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να... κρύψουν τη γενιά των φτωχών εργαζομένων των 320 ευρώ, που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά το 2015.

Από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) -στις νέες προσλήψεις- κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης.

Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- στη χώρα μας και η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση.

Δηλαδή, από το σύνολο των 2,03 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 613.119 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό 317,6 ευρώ.

Η απασχόληση με χαμηλούς μισθούς, περιλαμβανομένου του κατώτατου και του υποκατώτατου, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον αγγίζει το 25% των θέσεων εργασίας που καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Περίπου ένας στους τέσσερις απασχολουμένους το 2017 αμειβόταν με ποσό μέχρι 500 ευρώ ενώ οι κλάδοι που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις απασχόλησης με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό είναι η εστίαση (με 25,5% αυτής της κατηγορίας απασχολούμενων), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (22,71%).

Το 77,14% των εργαζόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό απασχολούνται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έχουν κυριεύσει την αγορά εργασίας καθώς υπό αυτό το καθεστώς έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις το 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2018.Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», από τις 2.668.923 προσλήψεις, οι 1.218.566 είναι πλήρους απασχόλησης, οι 1.110.239 μερικής απασχόλησης και οι 340.118 εκ περιτροπής απασχόλησης

Αν σου άρεσε κάνε