Εξάρθρωση κυκλωμάτων «μαϊμού» προϊόντων με τζίρο 5,5 εκατ. ευρώ

Εξάρθρωση κυκλωμάτων «μαϊμού» προϊόντων με τζίρο 5,5 εκατ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:40 Δημιουργία 22/01/19, 20:38

TAGS

Δύο κυκλώματα εμπορίας παραποιημένων-απομιμητικών προϊόντων, που δρούσαν με λήψη παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών, αποκάλυψε η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Κι αυτό καθώς κλιμάκια υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, αξιοποιώντας πληροφορίες και μετά από σχετική έρευνα, προχώρησαν σε συντονισμένους ελέγχους στις εγκαταστάσεις εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών, καθώς και σε έρευνες σε γραφεία εμπλεκομένων προσώπων.

Πιο αναλυτικά, στο ένα κύκλωμα διαπιστώθηκε ότι συμμετέχει ενεργά πλήθος προσώπων, τόσο παρένθετων, όσο και υποκρυπτόμενων, τα οποία ταυτοποιούνται σταδιακά από το ΣΔΟΕ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα μέλη του σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς (προφίλ) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων (με φωτογραφίες) σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές. Στους αγοραστές που έκαναν τις παραγγελίες απέστελλαν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων), η πληρωμή των οποίων γινόταν με αντικαταβολή κατά την παραλαβή τους. Οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στα κυκλώματα υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών, αποκρύπτοντας την πραγματική τους συναλλακτική δραστηριότητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Η πρώτη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της, τον Φεβρουάριο του 2018, υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα, το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθώς είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με την αξία συναλλαγών να υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης, δέσμευσε, εις χείρας της εταιρείας ταχυμεταφορών, τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 ευρώ, οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατέσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικά εμπορεύματα, που αποτελούσαν επιστροφές (από πελάτες) προς την ελεγχόμενη εταιρεία.

  • Η δεύτερη εταιρεία που εντοπίστηκε από τον έλεγχο παρουσίαζε εικόνα αδράνειας, από το 2016 που υπέβαλλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, αφού υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016 και 2017. Η επιχείρηση είχε αγοράσει και δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το τέλος του 2016, μια ταμεικαή μηχανή, η οποία δεν εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στη φερόμενη ως έδρα της, καθώς είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη δηλωθείσα αυτή έδρα της. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των αποδείεξων Λιανικής (Α.Λ.Σ.) που είχαν εκδοθεί από τη συγκεκριμένη μηχανή και συνόδευαν τις αποστολές των εμπορευμάτων που κατάσχεσε το ΣΔΟΕ, το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων - όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της μηχανής - υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 ευρώ. Περαιτέρω, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, στον σκληρό δίσκο του οποίου εντοπίστηκε ηλεκτρονικό αρχείο όπου εμφανίζονται καταχωρημένες για το έτος 2017 συνολικά 21.669 συναλλαγές πώλησης επώνυμων απομιμητικών προϊόντων με συνολική αξία 2.446.995,79 ευρώ και 21.787 συναλλαγές συνολικής αξίας 1.512.511,40 ευρώ για το 2018. Η συνολική αξία των συναλλαγών και για τα δύο έτη αντικρίζεται επακριβώς με τη συνολική αξία των συναλλαγών που εκδόθηκαν από την επίμαχη ταμειακή μηχανή. Επίσης, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αρχείου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι στις στήλες του αποτυπώνονται όχι μόνο τα στοιχεία των χιλιάδων συναλλαγών, αλλά και δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες μέσω Facebook αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες. Επίσης, στον ίδιο έλεγχο κατασχέθηκε ποσότητα 265 τεμαχίων απομιμητικών εμπορευμάτων, που ήταν έτοιμα για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές.

Για όλα αυτά τα κατασχεμένα προϊόντα ενημερώθηκαν από το ΣΔΟΕ οι δικαιούχοι των σημάτων κι έχουν αποστείλει βεβαιώσεις-πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις οποίες τα σήματα που έφεραν ήταν απομιμητικά.

Προσεχώς θα συνταχθούν πληροφοριακά δελτία προς τις αρμόδιες ΔΟΥ της ΑΑΔΕ σχετικά με την τεράστια φοροδιαφυγή των εμπλεκομένων.

Η έρευνα από το ΣΔΟΕ συνεχίζεται, σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών, εξαπατημένων καταναλωτών που του αποστέλλονται καθημερινά, για παράνομες ιστοσελίδες πώλησης απομιμητικών εμπορευμάτων.

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίζεται ήδη σε βάρος πλήθους εμπλεκομένων προσώπων, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες υποθέσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι οι ιδιώτες εξαπατημένοι πελάτες που συναλλάχτηκαν με τους εν λόγω εμπλεκόμενους υπερβαίνουν τους 70.000 και για ποσά που προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, το ΣΔΟΕ απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω Διαδικτύου στη διάθεση επώνυμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου Προμηθευτών Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία θα θωρακίσει περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αν σου άρεσε κάνε