«Θολό» το τοπίο γύρω από το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη

«Θολό» το τοπίο γύρω από το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:21 Δημιουργία 23/01/19, 10:34

Ιδιαίτερα «θολό» είναι το τοπίο γύρω από τις επίμαχες διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τραπεζών για τον «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο χάσμα όσον αφορά τρία σημαντικά σημεία τριβής, με κοινή πεποίθηση ωστόσο και των δύο πλευρών ότι ο νόμος δεν πρέπει να παραταθεί πέρα την 28η Φεβρουαρίου.

Η πρώτη διαφωνία αφορά το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση πιέζει να παραμείνει κοντά στα επίπεδα των 200.000 ευρώ εν μέσω μάλιστα τεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οι τράπεζες ωστόσο κατεβάζουν τον πήχη στις 100.000 ευρώ, ανοίγοντας πάντως «παράθυρο» σε διαπραγμάτευση των ορίων έως 130.000.

Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με την περίμετρο προστασίας του νέου άρθρου 9. Η κυβέρνηση θέλει η προστασία στην πρώτη κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τις περιπτώσεις ακινήτων που συνιστούν πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν μπει ως εξασφαλίσεις σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα.

Εδώ οι τράπεζες είναι κατηγορηματικά αντίθετες, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη κατοικία συνδέεται με δάνειο στεγαστικής πίστης.

Τρίτο σημείο «τριβής» είναι το «κούρεμα» των δανείων, με τις τράπεζες να λένε «ναι» υπό όρους για τα δάνεια που θα μπουν σε ρύθμιση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει ένα «κούρεμα» οριζόντιου τύπου, στη βάση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Αν σου άρεσε κάνε