Εκτός... ατζέντας οι 120 δόσεις στα ραντεβού με τους θεσμούς

Εκτός... ατζέντας οι 120 δόσεις στα ραντεβού με τους θεσμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:49 Δημιουργία 24/01/19, 15:38

Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για τις επικείμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με τους θεσμούς, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή, ενώ τα ραντεβού των δύο πλευρών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, ο ίδιος παράγοντας σε ερώτηση για τις 120 δόσεις, που έχουν προαναγγελθεί (ολιστικό σχέδιο το 2ο εξάμηνο και ρυθμίσεις για εφορία/ταμεία την Άνοιξη) απάντησε ότι «αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα».

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πηγή μετέφερε και τη δυσφορία των δανειστών για τις καθυστερήσεις, που σημειώνονται στο «μέτωπο» των προαπαιτουμένων.

«Θα τους ενοχλήσει, θα δούμε, γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά», δήλωσε ο αξιωματούχος για την περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες έως τις 15/2, όπως ορίζει το τελεσίγραφο των δανειστών.

Σχετικά με τις τράπεζες και σε ερώτημα, αν θα υπάρξει παράταση στο νόμο Κατσέλη μετά την 28η Φεβρουαρίου, η ίδια πηγή απάντησε ότι «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε».

«Οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με το πως θα απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις», σημείωσε.

Τόνισε ότι για παράδειγμα θα απαντηθεί το ερώτημα για το πως θα αντιμετωπισθούν οι κακοπληρωτές «που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν εμπλέκεται στον ν. Κατσέλη αλλά στο σχέδιο του ΤΧΣ για το APS. Εξήγησε όμως ότι «τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την DGcomp δεν είναι μέρος της 2ης έκθεσης, οι θεσμοί δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους».

«Θέλουμε να μην αργήσουμε" στο εν λόγω ζήτημα της μείωσης των NPLs "ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού», είπε ο ίδιος παράγοντας.

Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται έγκριση του Eurogroup για τον «διάδοχο» του Νόμου Κατσέλη η ίδια πηγή απάντησε αρνητικά. Επεσήμανε ότι «το Eurogroup του Μαρτίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση των κερδών ομολόγων. Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report με την μορφή αναφοράς για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια στη συνέχεια του Ν. Κατσέλη-Σταθάκη».

Αν σου άρεσε κάνε