ΔΝΤ: Δημοσιονομικοί κίνδυνοι λόγω αναδρομικών - Μειώστε πρώτα τις εισφορές

ΔΝΤ: Δημοσιονομικοί κίνδυνοι λόγω αναδρομικών - Μειώστε πρώτα τις εισφορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:20 Δημιουργία 25/01/19, 17:16

Ηχηρό «καμπανάκι» για δημοσιονομικούς κινδύνους λόγω δικαστικών αποφάσεων χτυπά το ΔΝΤ στην Αθήνα, ζητώντας τη λήψη προληπτικών μέτρων και θέτοντας ως προτεραιότητα τη μείωση των εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στη Δήλωση Συμπερασμάτων του Προσωπικού του Ταμείου, που κοινοποιείται στο πλαίσιο της Πρώτης Αποστολής Μετα-Προγραμματικής Παρακολούθησης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, το ΔΝΤ συνιστά προετοιμασία για τις δικαστικές βόμβες, που έχουν να κάνουν με τα αναδρομικά, προβλέποντας δημοσιονομικά ζητήματα.

Παράλληλα, το Ταμείο ζητεί να επαναξεταστεί ο νόμος Κατσέλη, αλλά και να διευκολυνθεί η αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών.

Εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει χρήση δημοσίων πόρων για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά να ληφθεί υπόψη η επίδρασή της στους ισολογισμούς των τραπεζών και στα οικονομικά του κράτους.

Συστήνει, επίσης, ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μεσοπρόθεσμα, σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων που έχουν γίνει πιο έντονοι.

Μάλιστα, κάνει λόγο για πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση στο πλαίσιο ενός έτους εκλογών.

Τονίζει δε ότι οι τράπεζες παραμένουν ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις ρυθμιστικές αλλαγές.

Τέλος, ασκεί κριτική κατά της άτονης αύξησης των επενδύσεων.

Αν σου άρεσε κάνε