Βαθύ ρήγμα σε κοινωνία, πολιτική και οικονομία

Βαθύ ρήγμα σε κοινωνία, πολιτική και οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:17 Δημιουργία 28/01/19, 09:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με την πόλωση να κλιμακώνεται ημέρα με την ημέρα και με την αβεβαιότητα για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έντονη ανησυχία επικρατεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τον φόβο ότι θα χαθεί το 2019 να πλανάται πάνω από τη χώρα.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δύσκολα θα επέλθει η σταθεροποίηση, η θωράκιση και πολύ περισσότερο η πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτή την ώρα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατά συνέπεια τόνωση της απασχόλησης, με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλεί η προεκλογική περίοδος, στην οποία ατύπως βρίσκεται η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, το ρήγμα που υπάρχει στην πολιτική σκηνή αλλά και στην κοινωνία, μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών κάθε άλλο παρά θετικά επιδρά στην οικονομία.

Το σκηνικό της ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όπως έδειξε η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών θα παραμείνει μέχρι και τις επόμενες εκλογές, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές.

To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η ελληνική οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.

Οι αγορές στις οποίες αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε, για να αντλήσουμε, έστω και περιορισμένα κεφάλαια, εκτός από την πορεία της οικογένειας βάζουν στο μικροσκόπιο τους και την πολιτική κατάσταση της χώρας και πόσο αυτή θα μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη προς τους επενδυτές, οι οποίοι θα εξετάζουν την ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets.

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που είναι όχι μόνο τροχοπέδη για νέες επενδύσεις αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Την κατάσταση έρχεται να επιτείνει η αναβλητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Όλα τα μεγάλα projects βρίσκονται σε τέλμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει κλεφτοπόλεμο καθυστερήσεων σε κορυφαίες επενδύσεις που εν δυνάμει μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει, με αποκλειστική ευθύνη και επιλογή της κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ρίχνει το βάρος της στην δημιουργία πλειοψηφίας για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αδιαφορεί για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, η προώθηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση να πάρουμε «καλό βαθμό» στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ξένοι επενδυτές βλέποντας ότι μετά την ψήφιση μία νέας «μπαλωμένης» κυβέρνησης δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις, ή για ιδιωτικοποιήσεις και ότι θα κυριαρχήσει ένα κλίμα παροχών απέχουν από κάθε επένδυση στην ελληνική οικονομία θα απέχουν στην καλύτερη περίπτωση, ή θα ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε ελληνικά assets.

Αν σου άρεσε κάνε