Με «αλμυρό» επιτόκιο 3,6% η άντληση 2,5 δισ. από τις αγορές

Με «αλμυρό» επιτόκιο 3,6% η άντληση 2,5 δισ. από τις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:44 Δημιουργία 29/01/19, 15:49

Με «τσουχτερό» επιτόκιο της τάξεως του 3,6% το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ κατά την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε κοντά στις 4 το μεσημέρι της Τρίτης και η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45% και η απόδοση στο 3,60%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για ένα επιτόκιο σχεδόν δεκαπλάσιο του πορτογαλικού (κινείται κάτω από 0,4%). Όπως γράφουμε τις τελευταίες ημέρες στο Xrimaonline.gr, το κυβερνητικό επιτελείο επεδίωξε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου σημειώνεται μία αυξημένη «όρεξη» των επενδυτών για κρατικούς τίτλους, μετά και τις πολύ επιτυχημένες μακροπρόθεσμες εκδόσεις από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Σχολιάζοντας την έκβαση της σημερινής έκδοσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η έξοδος στις αγορές «ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Μία έκδοση με επιτόκιο 3,6% είναι πολύ ακριβή και μάλιστα σε μία περίοδο, όπου ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση 0,40%(!) στη δευτερογενή αγορά.

Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με φόντο ένα πλούσιο πολιτικό παρασκήνιο, η κυβέρνηση επιχείρησε μέσω αυτής της έκδοσης να αλλάξει την ατζέντα, «πουλώντας» το αφήγημα της «επιστροφής στην κανονικότητα».

Αν σου άρεσε κάνε