Περί ομολόγου το ανάγνωσμα: Ελλάδα όπως… Σερβία

Περί ομολόγου το ανάγνωσμα: Ελλάδα όπως… Σερβία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:23 Δημιουργία 30/01/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το νέο ομόλογο που εκδόθηκε χθες σημείωσε την υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τις αντίστοιχες εκδόσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση θεωρούν το επιτόκιο 3,6% πολιτική επιτυχία.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, απευθύνθηκε με ειρωνικό τρόπο στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως λυπάται που βρίσκεται μόνο ένας "γαλάζιος" βουλευτής δίπλα στον Μάκη Βορίδη, για να του κράτα το χέρι σε αυτή τη δυσάρεστη για την αξιωματική αντιπολίτευση είδηση!

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει την οικονομία. Εάν η χθεσινή έκδοση αποτελούσε επιτυχία, γιατί το Χ.Α δεν έκανε «πάρτι», με τις τραπεζικές μετοχές να εκτοξεύονται;

Πολλά θα φανούν και στην μετέπειτα πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων, κυρίως από το κατά πόσο οι αποδόσεις θα συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται έστω και αργά.

Το 3,6% που δίνει το νέο 5ετές ομόλογο αποτελεί πραγματικό «δώρο» στις αγορές (οι οποίες θα «χόρευαν» στους ρυθμούς της αριστερής κυβέρνησης), όταν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι ακόμη και αρνητικές (πχ. Ιρλανδία).

Η Ελλάδα δανείζεται στην 5ετία περίπου στο 3,6%, ακριβώς όπως και πριν από λίγα χρόνια η κατεστραμμένη και οικονομικά Σερβία(!), που είναι εκτός ευρώ.

Η Πορτογαλία δανείζεται στο 0,32%, η Ιταλία στο 1,57%, η Μάλτα 0,28%, η Σερβία που είναι εκτός ευρώ δανείζεται στο 3,60% και η Κύπρος στο 0,78%.

Έτσι, δεν θεωρείται επιτυχία ο δανεισμός της Ελλάδος με 3,60%.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επιτόκιο «βιτρίνας», που ωστόσο δεν αποκαλύπτει τις βασικές αδυναμίες, ότι δηλαδή δεν μπορεί να δανειστεί μακροπρόθεσμα.

Το υπέρογκο δημόσιο χρέος ύψους πάνω από 180% του ΑΕΠ, η ακόμη ασθενής ανάπτυξη, τα υψηλά ρίσκα που εγκυμονούν για τις ελληνικές τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη φερεγγυότητα της χώρας.

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας να είναι ομαλή και με χαμηλά επιτόκια.

Η χθεσινή έκδοση πενταετούς ομολόγου είναι μόνο ένα βήμα σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι.

Τα 2,5 δισ. Ευρώ που αντλήθηκαν από τη χθεσινή έκδοση, είναι το 36% από την συνολική μας απαίτηση για το 2019, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 7 δισ.ευρω το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε