Στη λίστα με τα... πολιτικά «βάρη» ο κατώτατος μισθός - Τα «καυτά» μέτωπα της αξιολόγησης

Στη λίστα με τα... πολιτικά «βάρη» ο κατώτατος μισθός - Τα «καυτά» μέτωπα της αξιολόγησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 01/02/19, 08:34
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ένας ιδιαίτερα απαιτητικός μήνας και σε οικονομικό – πέρα από το πολιτικό – επίπεδο αναμένεται πως θα είναι ο Φεβρουάριος, με την κυβέρνηση να καλείται να «τρέξει» όλες τις εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής αξιολόγησης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τελεσίγραφο, το οποίο επανέλαβε το EWG μόλις χθες.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως παρά τη σύντομη διάρκεια της συζήτησης επί του ελληνικού «μετώπου», εντούτοις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε η έντονη δυσφορία των θεσμών για την κωλυσιεργία, που εξακολουθεί να δείχνει η Αθήνα όσον αφορά την επίλυση «καυτών» ζητημάτων. Ένα εξ αυτών και πολύ βασικό ο «διάδοχος» ου νόμου Κατσέλη, με τους θεσμούς να περιμένουν μία ολοκληρωμένη πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο χάσμα κυβέρνησης και τραπεζιτών σχετικά με το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας και όχι μόνο, τη στιγμή που το ζήτημα έχει και πολιτική «χροιά», δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση Τσίπρα να επιχειρεί την ανάσταση του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» μέσω παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίρρησή τους εξέφρασαν οι θεσμοί και για την αύξηση του κατώτατου μισθού από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, κρούοντας τον κώδωνα περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Θεωρούν το ύψος της αύξησης πολύ μεγάλο σε σχέση με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας το ζήτημα στα πολιτικά «βάρη» της αξιολόγησης.

Παράλληλα, «καμπανάκι» χτύπησαν εκ νέου για τα 16 προαπαιτούμενα του 2018, με αιχμή την Εγνατία, τις δαπάνες υγείας, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και φυσικά για τις επερχόμενες δημοσιονομικές «βόμβες» σε σχέση με τα αναδρομικά, για τις οποίες ζητούν από την Αθήνα ένα συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Οι θεσμοί ζήτησαν επιτάχυνση ως προς τις εκκρεμότητες, τονίζοντας πως αν αυτές δεν ολοκληρωθούν, τότε δεν θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο χρέος.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος θα ληφθούν στο EWG της 28ης Φεβρουαρίου.

Το εν λόγω EWG θα συνέλθει μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε