Οι τράπεζες θα κρίνουν την «παρτίδα»

Οι τράπεζες θα κρίνουν την «παρτίδα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:32 Δημιουργία 02/02/19, 09:27

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση δεν είναι ούτε καλά ούτε άσχημα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Επιβεβαιώνεται, πάντως, προς το παρόν πως οι θεσμοί κρατούν χαμηλούς τόνους ενόψει και των ευρωεκλογών, εντούτοις οι ίδιοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την κωλυσιεργία της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στο «μέτωπο» των τραπεζών και των «κόκκινων» δανείων, όπως και στην απόφασή τους να αυξήσει τον κατώτατο μισθό σε ύψος πολύ ανώτερο των αντοχών της οικονομίας της χώρας.

Η Moody’s σε χθεσινή της έκθεση υπογράμμισε πως αν και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι credit positive, εντούτοις η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, τονίζοντας πως οι τράπεζες αποτελούν τον καταλύτη για ‘ένα θετικό «σήμα» από τους θεσμούς.

Προς το παρόν κυβέρνηση και τραπεζίτες δεν μπορούν να τα βρουν σχετικά με το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη και ειδικά με το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που το ζήτημα έχει και πολιτική «χροιά», δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση Τσίπρα να επιχειρεί την ανάσταση του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» μέσω παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Οι πρώτες προτάσεις για την διάδοχη κατάσταση αναμένονται στα χέρια των θεσμών τις επόμενες ημέρες, ενώ ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια. «Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Το νέο πλαίσιο πάντως ετοιμάζεται», σημείωσε ο ίδιος, προτού ρίξει τη «βόμβα»: «μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».

Όσον αφορά τώρα τον κατώτατο μισθό, στο πρόσφατο EWG οι θεσμοί ζήτησαν απαντήσεις από τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής θέσης επικαλούμενος το πάγωμα του κατώτατου από το 2012 και ξεδιπλώνοντας άλλα επιχειρήματα.

Οι ενστάσεις, πάντως, φαίνεται ότι παραμένουν, ειδικά από το ΔΝΤ. Τις έχει ήδη διατυπώσει στην επιστολή της προηγούμενης εβδομάδας και θα τις αναπτύξει στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα που αναμένεται περί τις 25 Φεβρουαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε