Τι μηνύματα στέλνει στις αγορές η σιβυλλική δήλωση Βούτση περί εκλογών

Τι μηνύματα στέλνει στις αγορές η σιβυλλική δήλωση Βούτση περί εκλογών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 06/02/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

H σιβυλλική δήλωση του Νίκου Βούτση περί κάλπης πυροδοτεί σενάρια για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Τα αινιγματικά μηνύματα του προέδρου της Βουλής εκπέμπονται, τη στιγμή που οι έξι πρόθυμοι βουλευτές έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίζουν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια, με τους δύο εξ αυτών μάλιστα, τους κκ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι να δηλώνουνη πως θα συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα ανήκουν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Οι 151 μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να φτάσει την κυβερνητική του θητεία μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2019, εντούτοις οι ισορροπίες εξακολουθούν να παραμένουν θολές, συνεπώς θα μπορούσαν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό ανά πάσα στιγμή.

Το «άρρωστο» αυτό πολιτικό παρασκήνιο έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία δεν μπορεί να «τρέξει» υπό το βάρος της αβεβαιότητας, γι' αυτό και κορυφαίοι επενδυτές τονίζουν πως οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Με την πόλωση να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, εντείνεται ο φόβος ότι θα χαθεί το 2019, όσον αφορά το οικονομικό «μέτωπο».

Με μία ευκαιριακή κυβέρνηση, όπως είναι αυτή που συνθέτουν οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και οι 6 πρόθυμοι, δύσκολα θα επέλθει η σταθεροποίηση, η θωράκιση και πολύ περισσότερο η πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτή την ώρα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατά συνέπεια τόνωση της απασχόλησης, με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλεί η προεκλογική περίοδος.

Την ίδια στιγμή, το «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.

Μεγάλοι «παίκτες» των αγορών εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που όχι μόνο λειτουργεί, ως τροχοπέδη για νέες επενδύσεις, αλλά αποτελεί και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Την κατάσταση έρχεται να επιτείνει η αναβλητικότητα, που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε όλα τα «μέτωπα», που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Σημαντικά projects βρίσκονται σε τέλμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει κλεφτοπόλεμο καθυστερήσεων σε κορυφαίες επενδύσεις, οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει.

Η κυβέρνηση Τσίπρα εγκλωβισμένη στις μικροπολιτικές της σκοπιμότητες με το «βλέμμα» στις κάλπες, αδιαφορεί για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, η προώθηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση, για να πάρουμε «καλό βαθμό» στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Οι ξένοι επενδυτές, πάντως, βλέποντας ότι μετά την ψήφιση μία νέας «μπαλωμένης» κυβέρνησης δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις ή για ιδιωτικοποιήσεις και ότι θα κυριαρχεί ένα κλίμα παροχών, απέχουν από κάθε επένδυση ή ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε ελληνικά assets.

Αν σου άρεσε κάνε