Δραγασάκης: Δεν υπάρχει manual για τα NPLs - Πούλησε κοινωνικό πρόσημο για το ν. Κατσέλη

Δραγασάκης: Δεν υπάρχει manual για τα NPLs - Πούλησε κοινωνικό πρόσημο για το ν. Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:31 Δημιουργία 06/02/19, 12:27

Μετά τη δήλωσή του «βόμβα» για τα περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία προκάλεσε τριγμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό και άναψε «φωτιές» στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε την Τετάρτη, μιλώντας στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει manual -δηλαδή κάποιος οδηγός- για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε δε πως εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, για να βρεθεί η κατάλληλη ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το σάλο, που προκάλεσε η δήλωσή του, την οποία και «μάζεψε» στη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως «ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την ομιλία μου. Κανείς δεν τρόμαξε ότι μπαίνει θέμα ανακεφαλαιοποίησης».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η Ελλάδα είναι μεν η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, αλλά έχει αρχίσει η μείωσή τους. Ο στόχος αυτός «δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή με μια απλή λύση λύνεται. Για παράδειγμα πρέπει να δούμε και το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Παράλληλα, ο ίδιος εξαπέλυσε «βέλη» στη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να αντιπολιτευτεί, «θυσιάζει σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στις διάφορες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστεί το «βουνό» των NPLs. «Μία λύση είναι αυτή της Eurobank, με απορρόφηση της θυγατρικής της. Μία άλλη ήταν η πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων», είπε.

Κινούμενος στη γραμμή του αφηγήματος περί κοινωνικού προσήμου, την ώρα που κυβέρνηση και τραπεζίτες δεν τα έχουν ακόμη βρει για το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πρέπει να υπολογίζονται και οι κοινωνικές συνέπειες της όποιας λύσης, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Αν σου άρεσε κάνε