Κομισιόν: Η ανάπτυξη εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Η ανάπτυξη εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:03 Δημιουργία 07/02/19, 12:50

Με την πορεία των μεταρρυθμίσεων συνδέει η Κομισιόν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, γνωστοποιώντας τις χειμερινές της εκτιμήσεις.

Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται μία μόλις μέρα, αφότου πηγή των Βρυξελλών προειδοποίησε ότι η κωλυσιεργία, που σημειώνεται ως προς την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, δεν ανοίγει το δρόμο για την την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.

Μάλιστα, η Κομισιόν προχωρεί σε οριακή αναθεώρηση της πρόβλεψής της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2019 στο 2,2% από 2,3%.

Για την Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020.

«Αξιοποιώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και επωφελούμενη από την έντονη εξωτερική ζήτηση, η Ελλάδα κατόρθωσε να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι καθαρές εξαγωγές έγιναν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 και (πιθανότατα) για ολόκληρο το έτος», αναφέρει η Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019, ενώ χτυπά «καμπανάκι» για περιορισμένη αύξηση των εξαγωγών.

Όπως αναφέρει, η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα επιβραδύνεται λόγω της επανόδου του ανταγωνισμού από την Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αποδυναμωθούν, αλλά θα παραμείνουν σε αυξανόμενη τροχιά παρά την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ.

Για την αγορά εργασία, η Επιτροπή τονίζει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, πράγμα που δείχνει βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 0,8% το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει συγκρατημένος το 2019, λόγω των υποτονικών τιμών της ενέργειας, πριν αυξηθεί το 2020 στο 1,3%.

Αν σου άρεσε κάνε