Το ΔΝΤ συνεχίζει να σιωπά για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ συνεχίζει να σιωπά για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:56 Δημιουργία 07/02/19, 17:49

Το ΔΝΤ συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε ειδικότερα για την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί ανακεφαλαιοποίησης.

Παραπέμποντας στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ταμείου, μετά την αποστολή στην Αθήνα, στο τέλος Ιανουαρίου ο Τζέρι Ράις ανέφερε πως σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης (2,4% η τελευταία πρόβλεψη) αν και ενισχύονται τα καθοδικά ρίσκα, μεταξύ των οποίων και στο δημοσιονομικό πεδίο.

Ειδικότερα για το θέμα των τραπεζών, ανέφερε πως δεν έχει τίποτα περισσότερο να προσθέσει σε όσα αναφέρονταν στην πρόσφατη ανακοίνωση του Ταμείου σύμφωνα με την οποία:

«Η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών. Απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης. Τ

α δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος. Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας» σημείωσε ο κ. Ράις.

Αν σου άρεσε κάνε