Βαθαίνει το χάσμα κυβέρνησης-τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

Βαθαίνει το χάσμα κυβέρνησης-τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:42 Δημιουργία 11/02/19, 10:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Λίγες ημέρες πριν σταλεί στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το χάσμα κυβέρνησης – τραπεζών βαθαίνει, αντί να κλείνει, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει την προστασία σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με χαλαρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Μία ιδιαίτερη κρίσιμη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη Νόμο Κατσέλη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που οι τράπεζες απορρίπτουν καθώς εκτιμούν ότι θα πλήξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα ανατρέψει τα σχέδια για τιτλοποιήσεις δανείων.

Βάσει της κυβερνητικής πρότασης η προστασία θα ξεκινά για κατοικία αξίας 150.000 ευρώ και θα φτάνει υπό προϋποθέσεις στις 250.000 ευρώ.

Οι τράπεζες επιμένουν για επέκταση του πλαισίου προστασίας με όρους και προϋποθέσεις. Θέλουν να τεθούν κυρίως κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, ώστε να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Προτείνουν η προστασία να διατηρηθεί για ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ καθώς τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι η σημερινή αξία του 80% των ακινήτων είναι μικρότερη των 100.000 ευρώ. Επίσης οι τράπεζες επιθυμούν η προστασία να ισχύει μόνο για στεγαστικά δάνεια και όχι για επιχειρηματικά.

Την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και σε όσους έχουν εμπορική ιδιότητα και πτωχευτική ικανότητα, διέρρεε ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση χωρίς συμφωνία με τις τράπεζες και τους Ευρωπαίους δανειστές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προστατευθεί η πρώτη κατοικία μόνο όσων έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και των χιλιάδων εμπόρων και επαγγελματιών, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν λάβει για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτό προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζιτών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως αν θα θεωρηθούν οικονομικά ασθενείς για να λάβουν επιδότηση δόσης ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο.

Αντίθετα, οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλές που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα, ή για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η διαπραγμάτευση με τράπεζες και Κομισιόν οδηγείται τώρα στο πιο δύσκολο στάδιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ότι το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα εγκριθεί, εάν δεν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

Αν σου άρεσε κάνε