Πανηγυρισμοί και «βολές» Τσακαλώτου για τις Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν

Πανηγυρισμοί και «βολές» Τσακαλώτου για τις Κασσάνδρες που διαψεύστηκαν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:28 Δημιουργία 14/02/19, 18:08

Νέες βολές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, επί του νομοσχεδίου για την παράταση της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του Ελληνικού Δημοσίου του «Ελ. Βενίζελος» για 20 χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως πως η αντιπολίτευση δεν επιβεβαιώθηκε σε τίποτα, καθώς παρά τα όσα έλεγε η χώρα βγήκε από τη μνημόνιο, βγήκε στις αγορές και έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,

Ο υπουργός εξαπέλυσε βέλη προς τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γυρίστε στην Πειραιώς (εννοώντας τα γραφεία του κόμματος) και ξανασχεδιάστε κάτι που προσομοιάζει με οικονομικό και πολιτικό αφήγημα». Μάλιστα, έκανε αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Χρήστου Σταϊκούρα για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας πως «τα λόγια της καταστροφολογίας, μετριούνται και έρχονται πίσω».

Έντονη αντιπαράθεση είχε και με το Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής παρενέβη από τα έδρανα, ενώ μιλούσε ο κ. Τσακαλώτος. Ο υπουργός απάντησε «νομίζω ότι πρέπει να με διακόπτεται όταν έχετε κάτι να πείτε, δηλαδή μετά από δέκα χρόνια», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή.

Κατά την τοποθέτηση του ο υπουργός παρέθεσε μια σειρά στοιχείων για την πορεία της οικονομίας:

* Η ανεργία έπεσε στο 18,5% από το 21% το 2017. Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα το Νοέμβριο του 2018 είχε 870.000 ανέργους όταν το 2014 ο αριθμός έφτανε το 1.230.000

* Η Κομισιόν αναθεωρεί προς το καλύτερα τα στοιχεία για την ανάπτυξη. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 2%, το 2019 θα πάει στο 2,2% και το 2020 θα αγγίξει το 2.3%. Μάλιστα «αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και οι προβλέψεις για εμάς βελτιώνονται ενώ για τους άλλους επιδεινώνονται». Αυτό αποδίδεται στις εξαγωγές και στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που ευνοήθηκε από την αύξηση της απασχόλησης.

Νέο ρεκόρ υπάρχει στις εξαγωγές

Η οικοδομική δραστηριότητα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου εμφανίζει αύξηση κατά 11.9 % όσον αφορά στις άδειες. Η αύξηση σε σχέση με το 2017 φτάνει το 23.1% όσον αφορά στον οικοδομικό όγκο.

Απαντώντας στο Νίκο Δένδια για την παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου ο υπουργός έκανε και μία αναφορά στις τράπεζες, λέγοντας πως πάνε πολύ καλά παρά το όσα λέει η αντιπολίτευση. Παράλληλα σχολίασε σκωπτικά τα πυρά της αντιπολίτευσης για το θέμα της σύμβασης, λέγοντας «δυσκολεύομαι να καταλάβω πως το ότι υπάρχουν 600 εκατομμύρια αυτό είναι το... μεγαλύτερο σκάνδαλο του δυτικού κόσμου».

Κλείνοντας ανέφερε πως το ΤΑΙΠΕΔ «ήταν δική σας δέσμευση», δείχνοντας προς τα έδρανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και προσέθεσε «αν θέλετε να συζητήσουμε και να επαναδιαπραγματευτούμε το πλαίσιο και ποιος ελέγχει είμαι ανοιχτός».

Αν σου άρεσε κάνε