Εξουθενωμένοι οι Έλληνες: Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους

Εξουθενωμένοι οι Έλληνες: Αδυνατούν να πληρώσουν φόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:14 Δημιουργία 15/02/19, 08:00

Την ώρα που ο κοινοβουλευτικός ευτελισμός έχει ξεφύγει του ελέγχου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσφεύγει σε «αλχημείες», προκειμένου να διατηρήσει την καρέκλα της εξουσίας όσο το δυνατόν περισσότερο, οι Έλληνες πολίτες έχουν «γονατίσει» από την πολιτική υπερφορορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως απώτερο σκοπό την επίτευξη γιγαντιαίων πλεονασμάτων.

Ενδεικτικά τα εξής νούμερα: τα 11 δισ. ευρώ άγγιξαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη το 2018, εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ αποτελούν αμιγώς φορολογικές υποχρεώσεις, τις οποίες οι πολίτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν.

Αποτυπώνεται, λοιπόν, το γεγονός ότι Ελλάδα είναι μια χώρα με οικονομικά εξουθενωμένους πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εξέλιξη του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου το 2018. Από αυτά προκύπτει ότι η 1η Ιανουαρίου 2019 βρήκε 4.064.750 φορολογούμενους να χρωστούν στην εφορία και ευρύτερα στο δημόσιο , με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με την έναρξη της ελληνικής μνημονιακής περιπέτειας.

Με τη σταδιακή συσσώρευση επιπλέον ληξιπρόθεσμων οφειλών άλλωστε, το «βουνό» παλαιών και νέων χρεών έχει ξεπεράσει πια τα 100 δισ. ευρώ (104,365 δισ. ευρώ δείχνουν τα τελευταία στοιχεία) και υπερβαίνει κατά πολύ το μισό ΑΕΠ της χώρας ( κοντά στα 180 δισ. ευρώ).

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά 29 νέους φόρους επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την τελευταία τετραετία, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Υπερφορολόγηση, η οποία, μαζί με τις περικοπές συντάξεων, ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό των νέων μόνιμων μέτρων λιτότητας στα 9,5 δισ. ευρώ από το 2015.

Στο μεγαλύτερο φορομπήχτη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τους Έλληνες στα όριά τους.

Πρωθυπουργός και κυβέρνηση έχουν ανακαλύψει (!) και αυξήσει 29 φόρους, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να δουλεύουν 203 ημέρες, μόνο για να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος!

Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τις παλαιές οφειλές που εισπράττονται.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που καταγράφουν πως η Ελλάδα παίρνει... χρυσό μετάλλιο ως προς τις αυξήσεις φόρων.

Στο 39,4% του ΑΕΠ αυξήθηκαν τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2017 από 38,8% το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Revenue Statistics 2018).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φόροι επί εισοδημάτων και κερδών αντιστοιχούσαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων. Την ίδια ώρα οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Πρόκειται για επιβαρύνσεις, που ούτε οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (26,2% εσόδων), η Γαλλία (24,4% εσόδων) ή η Ολλανδία (29,1% εσόδων), μπορούν να προσεγγίσουν.

Το 2017, οι φόροι στην Ελλάδα πήραν… φωτιά, ανεβαίνοντας στο 39,4% του ΑΕΠ (+2,8 μονάδες σε 3 χρόνια) ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ανεβαίνει και αυτός σε 34,2% (ή +0,6 μονάδες από το 2014). Η «ψαλίδα» όμως μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών έχει πλέον ανοίξει στις 5,2 μονάδες, δηλαδή 3 μονάδες περισσότερες από το 2014.

Ειδικά το 2017, οι θεωρούμενοι ως πιο «άδικοι» έμμεσοι φόροι (επειδή πιέζουν ιδιαίτερα το εισόδημα των πιο πτωχών που έχουν ανελαστικές βιοτικές δαπάνες και καταναλώνουν όλα όσα έχουν) αυξήθηκαν υπέρμετρα εις βάρος των άμεσων φόρων. Οι φόροι επί των εισοδημάτων και των κερδών διαμορφώθηκαν στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων, ενώ οι φόροι σε αγαθά κι υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των έμμεσων φόρων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων η Ελλάδα κερδίζει και εδώ θλιβερή πρωτιά που αντανακλά τις μεγάλες αδικίες σε βάρος των εισοδηματικά ασθενέστερων.

Αν σου άρεσε κάνε