Στο «μικροσκόπιο» των αγορών ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη

Στο «μικροσκόπιο» των αγορών ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 15/02/19, 08:36

Στο «μικροσκόπιο» των αγορών θα βρεθεί σήμερα η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ τυπικά την Παρασκευή εκπνέει και το τελεσίγραφο των θεσμών προς την Αθήνα όσον αφορά την ολοκλήρωση των ανοιχτών ζητημάτων, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ο νέος «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη θα τεθεί και στην κρίση των δανειστών, αφού η συμφωνία για το νομικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα σταλεί στους θεσμούς, ενώ θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Το ζητούμενο, βέβαια, για την κυβέρνηση, είναι πέρα του να καλύπτει τους… προεκλογικούς της σκοπούς, το νέο καθεστώς να μην χαλάσει το καλό επενδυτικό κλίμα μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη αποτελεί «κλειδί» για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, εν αναμονή της δημοσιοποίησης της δεύτερης έκθεσης της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο «διάδοχος» θα καλύπτει δανειολήπτες, των οποίων πρώτες κατοικίες είναι υποθηκευμένες σε αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να αφορά πιθανότατα τους τρίτεκνους, ενώ για την ένταξη στο νόμο απαιτείται το υπόλοιπο του δανείου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη.

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.

Το εισοδηματικό κριτήριο τώρα «κλείδωσε» στα 12.500 ευρώ για άγαμο, συν 5.000 για το κάθε παιδί και για αξία ακινήτου τα 250.000 ευρώ.

Τέλος, συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών προβλέπει και τέσσερις δικλείδες:

- Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ώστε να διαπιστωθεί ένα πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς προέλεγχο μέσω της πλατφόρμας με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Όποιος επιλέξει προσφυγή στη δικαιοσύνη αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

- Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Αν σου άρεσε κάνε