Συρρίκνωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Συρρίκνωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:24 Δημιουργία 15/02/19, 12:02
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση «πουλά» στους ψηφοφόρους της ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και 250.000 ευρώ.

Όμως, η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών που επετεύχθη αργά χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ουσιαστικά οδηγεί σε συρρίκνωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς προβλέπει σειρά από «κόφτες».

Ο «κόφτης» των 130.000 ευρώ καθαρής αξίας δανείων (χωρίς τους τόκους υπερημερίας) περιορίζει αρκετά τα όρια της προστασίας. Ακόμη περισσότερο περιορίζει το εύρος της προστασίας το αρκετά αυστηρό εισοδηματικό όριο που θα τεθεί.

Για παράδειγμα άγαμος δανειολήπτης που έχει κατοικία με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, αλλά ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ δεν θα υπάγεται στην ρύθμιση.

Την ίδια ώρα, βάσει της νέας συμφωνίας όσοι έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη θα βγουν και θα ελεγχθούν από την αρχή.

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη αλλά δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους θα υποχρεωθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ώστε να διαπιστωθεί ένα πληρούν τα υφιστάμενα κριτήρια επιλεξιμότητας.

‘Ετσι με συνοπτικές διαδικασίες όσοι δανειολήπτες δεν πληρούν τα κριτήρια ή δε καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι:

- Κανένας δανειολήπτης δεν θα έχει προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς προέλεγχο μέσω της πλατφόρμας με τον οποίο θα πιστοποιείται ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας

- Όποιος επιλέξει προσφυγή στη δικαιοσύνη αντί της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης

- Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις χάνει την προστασία και η κατοικία του βγαίνει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 9 δισ. αφορούν σε ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ και αφορούν σε περίπου 225.000 δανειολήπτες.

Tο μέγιστο της "δεξαμενής" των δανείων του νόμου Κατσέλη ανέρχεται σε 16 δις. ευρώ, αλλά τα δάνεια που πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο νέο νόμο δεν ξεπερνούν τα 7 – 9 δις. ευρώ (στεγαστικά και επαγγελματικά με ενέχυρο την πρώτη κατοικία).

Αν σου άρεσε κάνε