Καίνε τα ανοιχτά «μέτωπα» του υπουργείου Ενέργειας

Καίνε τα ανοιχτά «μέτωπα» του υπουργείου Ενέργειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:05 Δημιουργία 18/02/19, 12:00

«Ορθάνοιχτο» είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μέρος του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για καυτά «μέτωπα», τα οποία απαιτείται άμεσα να κλείσουν, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Συνεπώς, στο υπουργείο «τρέχουν» για να κλειδώσουν τα ζητήματα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθεί το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Αναφορικά με το πρώτο «μέτωπο», από το υπουργείο διαμηνύεται πως οι διαβουλεύσεις με την DG Comp για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κυβερνητικοί παράγοντες διατηρούν στο προσκήνιο το σενάριο της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, η αγορά ανησυχεί για την περίπτωση που η Κομισιόν ανοίξει ζήτημα πώλησης και των υδροηλεκτρικών σταθμών, με απρόβλεπτες για τη ΔΕΗ συνέπειες. Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το δεύτερο «μέτωπο», αυτό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς το νομοσχέδιο που προβλέπει σπάσιμο του ομίλου στα δύο ακόμη «αιωρείται».

Κύκλοι του υπουργείου σχολιάζοντας την καθυστέρηση, επισημαίνουν πως το σχετικό νομοσχέδιο πήρε ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή, στις 28 Φεβρουαρίου».

Τα τιμολόγια

Αναφορικά τώρα με το ζήτημα που «καίει», αυτό της αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος, το τοπίο παραμένει θολό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αφήνοντας το ζήτημα… να αιωρείται. «Θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, πάντως το ρεύμα είναι φθηνότερο τώρα και θα παραμείνει φθηνότερο από ότι το παραλάβαμε», αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο ίδιος δε επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες, διευκρινίζοντας ότι «μπορεί να επανεξετάσουμε το ποσοστό της έκπτωσης».

Αν σου άρεσε κάνε