Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:24 Δημιουργία 19/02/19, 08:16
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επιστρέφει με την ψήφιση του νέου «νόμου Κατσέλη» εντός των επομένων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η νέα ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας αφήνει εκτεθειμένους τους περισσότερους κόκκινους δανειολήπτες απέναντι στις τράπεζες . Δεν προσφέρουν καμία εγγύηση. Η μεγάλη παγίδα των αποφάσεων είναι ο λεγόμενος προδικαστικός έλεγχος που θα ελέγχει όλα τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία του δανειολήπτη.

Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση και όσοι έχουν ήδη προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για 135.000 - 140.000 δανειολήπτες η αίτηση των οποίων εκκρεμεί σήμερα και για τους οποίους θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα νέα κριτήρια. Όποιος επιλέξει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντί της υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα ή της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις θα χάσει την προστασία και η κατοικία του θα βγει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.

Οι αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έφτασαν συνολικά τις 220.000 εκ των οποίων οι 135.000 προσφυγές, εκκρεμούν. Από τις 85.000 που εκδικάστηκαν, οι 52.433 ολοκληρώθηκαν με 42.000 δημοσιευμένες αποφάσεις και οι υπόλοιπες έχουν ματαιωθεί ή συμβιβαστεί. Οι νέες αιτήσεις ανέρχονται σε 12.500 και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, αφού από τα 62,1 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια τα 27,4 δις ευρώ είναι «κόκκινα». Από αυτά, τα 11,9 δις ευρώ ή το 43% έχουν ήδη καταγγελθεί και βρίσκονται υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα 15,5 δις ευρώ ή το 57% είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 30.529 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, με ημερομηνία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει μεγάλο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να το αντιμετωπίσουν δραστικά, θα εντατικοποιήσουν τις κινήσεις τους έναντι των κόκκινων δανειοληπτών.

Αν σου άρεσε κάνε