Ύστατο «παζάρι» για το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη

Ύστατο «παζάρι» για το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:16 Δημιουργία 21/02/19, 11:10

Νέα προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους όσον αφορά το νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κάνουν κυβέρνηση και τραπεζίτες σε σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφότου χθες οι σχετικές διαβουλεύσεις ήταν πυρετώδεις.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο δρόμος προς τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως το τέλος του τρέχοντος μηνός φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ευκολοδιάβατος. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς το τελικό σχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στους θεσμούς μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το πρώτο «αγκάθι» αφορά το αίτημα της κυβέρνησης για την ισχύ και των δύο νόμων, παλιού και νέου, τη στιγμή που πι τραπεζίτες απαντούν με κατηγορηματική άρνηση, επιμένοντας σε λήξη του καθεστώτος Κατσέλη μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Το επόμενο «μέτωπο» σχετίζεται με τις 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες οι τράπεζες ζητούν να υπαχθούν στη διαδικασία που θα ισχύσει εφεξής, ενώ η κυβέρνηση ζητεί τη διευθέτησή τους με βάση το καθεστώς που ισχύει και τώρα.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν έχουν οριστική δικαστική απόφαση και τουλάχιστον 20.000 από αυτές υποβλήθηκαν στο διάστημα κοντά στη λήξη και κατά την παράταση του νόμου Κατσέλη, με στόχο να επωφεληθούν μιας μακράς περιόδου ασυλίας μέχρι την εκδίκασή τους.

Οι τραπεζίτες θέλουν ο «διάδοχος» νόμος να ισχύσει συνολικά για νέους αιτούντες και για παλαιούς, οι οποίοι δεν έχουν στα χέρια τους οριστική δικαστική απόφαση.

Σε αυτό το σημείο σημαντικό αίτημα των τραπεζών είναι η ύπαρξη δικλείδων ασφαλειών, έτσι ώστε να αποφευχθεί το δις εξαμαρτείν…. , δηλαδή η καταχρηστική λειτουργία του νέου νόμου.

Τέλος, «κλειδί» για τις τράπεζες είναι η συγκεκριμενοποίηση του χρονικού ορίου της διάρκειας του νέου νόμου, ζήτημα που τίθεται για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα έτος με πιθανή συνέχιση του νόμου αυστηρά για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό «κλειστές» προϋποθέσεις.

Αν σου άρεσε κάνε