Παραμένουν αποστάσεις για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη και τα «κόκκινα» δάνεια

Παραμένουν αποστάσεις για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη και τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:06 Δημιουργία 21/02/19, 18:35

Πιο κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας αλλά και με αποστάσεις που παραμένουν ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, με τα «κόκκινα» δάνεια και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρουν με τραπεζικές πηγές υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία και αυτό σημαίνει ότι αύριο κιόλας μπορεί να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

Κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η τελική απόφαση γι’ αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν δε, ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο πλαίσιο θα είναι τα ίδια με αυτά το νόμου Κατσέλη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τα όρια δεν θα «πλαφονάρουν» στις 36.000 ευρώ, όπως ανέφεραν οι έως τώρα πληροφορίες, αλλά στις 40.800 ευρώ.

Προσθέτουν ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι παραμένουν «αγκάθια» το πώς θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό την Περασμένη εβδομάδα μετά την πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών, το ύψος της αντικειμενικής αξίας στα ακίνητα ήταν 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου 130.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν οριστεί στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτονταν για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε