Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία με.. αριστερή υπογραφή

Στον «αέρα» η πρώτη κατοικία με.. αριστερή υπογραφή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 22/02/19, 08:00

Στο έλεος των τραπεζών παραδίδεται η πρώτη κατοικία και μάλιστα με τις «ευλογίες» της... Αριστεράς. Καθώς η διαπραγμάτευση για το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη έχει μεταξύ άλλων και προεκλογική χροιά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σπεύσει, πάντως, να «πουλήσει» επικοινωνιακά την «ομπρέλα» τους ενός έτους για τους αδύναμους δανειολήπτες, με την «καυτή πατάτα» να πέφτει στα χέρια των επόμενων, που θα καθίσουν στην καρέκλα της εξουσίας.

H κυβέρνηση αποδέχθηκε τη χρονική διάρκεια του ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως επίσης ότι περίπου 160.000 εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα αλλά με τα παλιά κριτήρια, προκειμένου να αποδειχτεί, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς.

Με διαδικασίες εξπρές, η πλατφόρμα, η οποία θα είναι στα… χέρια των τραπεζών και όχι στο δικαστήριο, θα κρίνεται, αν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος για να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κριθεί επιλέξιμος, τότε οι τράπεζες οφείλουν να κουρέψουν το δάνειο, ώστε το υπόλοιπο της οφειλής να μην ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν δεχτεί τη ρύθμιση που θα του επιβάλλουν οι τράπεζες, τότε δίνεται η δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο, έτσι ώστε να αποφασίσουν οι αρχές για τις δόσεις.

Όμως, για να έχει τη δυνατότητα της δικαστικής προσφυγής, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει το 30% της δόσης του δανείου, ειδάλλως θα χάσει την προστασία της πρώτης κατοικίας!

Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όλες οι κατοικίες έως 300.000 ήταν προστατευμένες με άλλον νόμο, εκτός του νόμου Κατσέλη.

Σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στον αέρα και εκτιμάται ότι χωρίς τις επιταγές του «νόμου Κατσέλη», ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα το προεκλογικό σλόγκαν του κ. Τσίπρα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» να μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη».

Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο Κατσέλη. Ο νόμος Κατσέλη έδινε τη δυνατότητα, σε όποιον αποδεδειγμένα περιέρχεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να ρυθμίσει το σύνολο των χρεών του, με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες και να διασώσει την κατοικία του, αφού καταβάλλει στους πιστωτές τους, εντόκως, με μία μακρόχρονη ρύθμιση το ποσό, το οποίο θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

Στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται για θεσμό συλλογικής ρύθμισης των χρεών του οφειλέτη αλλά για ένα τραπεζικό προϊόν, για ένα πρόγραμμα ρύθμισης κάποιων δανείων, το οποίο οι τράπεζες θα προσφέρουν ως συμβολικό αντίτιμο για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη όσον αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας.

Αν σου άρεσε κάνε