Έκθεση Κομισιόν: Βαρόμετρο για έξοδο στις αγορές και δόση

Έκθεση Κομισιόν: Βαρόμετρο για έξοδο στις αγορές και δόση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:45 Δημιουργία 25/02/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς θα αποτελέσει βαρόμετρο για τη νέα έξοδο στις αγορές, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου.

Στην έκθεση θα περιχέονται ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μεγάλα αγκάθια της 2ης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) αλλά και για πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική πλευρά, όπως είναι η μεγάλη αύξηση στο κατώτατο μισθό ( 11%) ή πρόκειται να πάρει για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά ( δώρα, επιδόματα, κά που κόπηκαν στα μνημονικά χρόνια).

Από την έκθεση, σε μεγάλο βαθμό , θα εξαρτηθεί και το εάν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.

Επίσης, την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί EuroWorkingGroup , το οποίο θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου στο οποίο η χώρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις .

Στο προηγούμενο EWG η ελληνική πλευρά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να δέχονται τις αυστηρές συστάσεις του για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Το Eurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό που έχει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν, μετά την εισήγηση του EWG, την τελική απόφαση σχετικά με τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs ) που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών στα χαρτοφυλάκια τους.

Στην Αθήνα δεν ανησυχούν και θεωρούν σίγουρη την εκταμίευση αυτών των χρημάτων.

Οι δανειστές από την πλευρά τους εξακολουθούν να στέλνουν προειδοποιητικές βολές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις αρχές του επομένου μήνα αναμένεται και έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την μεταμνημονιακή Ελλάδα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι επισημάνσεις του Ταμείου για τα κόκκινα δάνεια (εάν θα επιμείνει για την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών).

Τέλος την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 βαθμίδα από Β3 σε Β2.

Αν σου άρεσε κάνε