Τα «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα

Τα «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση Τσακαλώτου - Στουρνάρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:10 Δημιουργία 25/02/19, 19:28

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στα γραφεία της ΤτΕ είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του ΥΠΟΙΚ, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των δύο σχημάτων για τα «κόκκινα» δάνεια και η οργάνωση της κοινής ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs).

Τα δύο σχέδια είναι συμπληρωματικά το ένα στο άλλο και θα μπορούσαν λειτουργήσουν παράλληλα αναλόγως των αναγκών των τραπεζών για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι τόσο το σχέδιο του ΤΧΣ που προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατική εγγύηση όσο και το σχέδιο της ΤτE βάσει του οποίου θα μεταφερθούν σε εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV), κόκκινα καταγγελμένα δάνεια αξίας έως 40 δισ. ευρώ με εγγύηση μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών είναι συμπληρωματικά και θα βοηθήσουν στην ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει το πρώτο κείμενο για τη δημιουργία του APS στην DG Comp και αναμένει τη σχετική έγκριση, τώρα παίρνει σειρά η κοινή επεξεργασία από τεχνοκράτες τόσο του ΥΠΟΙΚ όσο της Τράπεζα της Ελλάδος του σχεδίου της TτΕ.

Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ υιοθετεί και τα δύο σχέδια τα οποία σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα βοηθήσουν σημαντικά στη δέσμευση των τραπεζών να μειώσουν σημαντικά και εμπροστοβαρώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρχής γενομένης από το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε