Τρέχουν να «τελειώσουν» τις μεταρρυθμίσεις σε 10 ημέρες

Τρέχουν να «τελειώσουν» τις μεταρρυθμίσεις σε 10 ημέρες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:38 Δημιουργία 01/03/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Πλήγμα αποτελούν οι «κίτρινες κάρτες» της Κομισιόν στο επενδυτικό κλίμα, που καλλιεργείται ενόψει της επόμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μένουν μόλις 10 μέρες για να προλάβει η Αθήνα να «τελειώσει» με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που πλέον έχουν κάνει τους πιστωτές να ανησυχούν, ρισκάροντας με αυτό τον τρόπο την προγραμματισμένη ελάφρυνση του χρέους τον επόμενο μήνα και την ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Αν δεν βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, τότε οι εκταμιεύσεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με εθνικές εκλογές φέτος, έχει αποδειχτεί αργή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, ενώ παράλληλα έλαβε αποφάσεις - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προτεινόμενων επιδοτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια - που τρόμαξαν τους πιστωτές.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, κατά πόσον οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή – κάτι πιο αποφασιστικής σημασίας - μιας πολιτικής επιλογής που προμηνύει περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα.

Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναβγεί στις αγορές, προχωρώντας στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ενός τίτλου της «πρώτης κατηγορίας» ομολόγων που θεωρούνται «σημείο αναφοράς».

Μπορεί η χώρα να μην χρειάζεται στην παρούσα φάση φρέσκο χρήμα. Χάρη σε ένα αποθεματικό ύψους 26,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντικό σε τακτά χρονικά διαστήματα η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.

Παρόλο που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί, οι επενδυτές ωστόσο συνεχίζουν να ζητούν από την Ελλάδα τα υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τις άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει 10ετές ομόλογο, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα, όμως και αυτή η έκδοση θα είναι ακριβή, αφού το επιτόκιο θα κινηθεί γύρω στο 4 με 4,5%, όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 1,6% και η Κύπρος με 2,40%.

Στο ΥΠΟΙΚ επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την υψηλή προσφορά, που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκδόσεις τους.

Η Ισπανία έσπασε το εθνικό ρεκόρ στα δεκαετή ομόλογα, καθώς οι προσφορές εγγραφών ύψους περίπου 47 δισ. αφορούσαν συναλλαγές ύψους 10 δισ. σε συνέχεια της φρενίτιδας που προκάλεσε έκδοση 16ετών ομολόγων της Ιταλίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ξαναρχίσει το κυνήγι των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικά επιτόκια στις κεφαλαιαγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Στην Ιρλανδία, επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Τα 2,5 δισ. που αντλήθηκαν από τη τελευταία έκδοση 5ετούς ομολόγου, είναι το 36% από την συνολική μας απαίτηση για το 2019, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 7 δισ. ευρώ το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε