Γ. Στουρνάρας: Μπορεί να επιβιώσαμε, αλλά χρειαζόμαστε κάτι απεγνωσμένα

Γ. Στουρνάρας: Μπορεί να επιβιώσαμε, αλλά χρειαζόμαστε κάτι απεγνωσμένα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:43 Δημιουργία 02/03/19, 18:58

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ξένες επενδύσεις» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Καταφέραμε να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Στην οικονομία, εξαρτάται από εμάς να μη συναντήσουμε εμπόδια στον δρόμο μας, ανέφερε.

Μετά από πολλές προσπάθειες και πολιτικές αλλαγές, μεγάλο τμήμα του κοινοβουλίου είναι υπέρ του ευρώ. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος που αποκομίσαμε από τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Για να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια, χρειάζεσαι ανάπτυξη, και κατ' επέκταση συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της εκπαίδευσης, την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, να ανοίξουμε τις αγορές, να κάνουμε πιο αποδοτικό τον δημόσιο τομέα, συνέχισε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης, πρέπει να επενδύσουμε το 20% του ΑΕΠ για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Απεγνωσμένα χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις, τόνισε.

Όσον αφορά τις τράπεζες, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. Καταφέραμε να κρατήσουμε ανέπαφες τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά υπάρχει ένα βουνό "κόκκινων" δανείων, το οποίο προκλήθηκε από την ανεργία. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό πολιτών που ενώ έχει τη δυνατότητα, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Οι τράπεζες δεν θα μειώσουν αυτό το βουνό χρεών αν δεν εφαρμοστούν μη συστημικές προτάσεις.

Αν σου άρεσε κάνε