Μήνυμα Στουρνάρα για «σωστό μείγμα πολιτικής» που θα φέρει ανάπτυξη

Μήνυμα Στουρνάρα για «σωστό μείγμα πολιτικής» που θα φέρει ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:21 Δημιουργία 03/03/19, 11:02

Το μήνυμα της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις επανέλαβε από το Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επεσήμανε πως απαιτείται το «σωστό μείγμα πολιτικών για να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο αποδοτικός και να προσελκυστεί ξένο κεφάλαιο, που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές κατά «ανεύθυνων πολιτικών», μέσω των οποίων προστατεύτηκαν «στρατηγικοί κακοπληρωτές», που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα». «Η συνέχεια εξαρτάται από εμάς, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μην γυρίσουμε πίσω», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι «για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χρειάζεται ανάπτυξη και για να έχει ανάπτυξη απαιτείται ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρέπει να συνεχίσουμε την απελευθέρωση των αγορών και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Απαιτείται το σωστό μείγμα πολιτικών για να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο αποδοτικός και να προσελκυστεί ξένο κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης».

«Οι τράπεζες ήταν τα θύματα της κρίσης», υπογράμμισε. «Σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν αναδιαρθρωθεί και έχουν γίνει συγχωνεύσεις. Υπάρχει η κληρονομιά των κόκκινων δανείων, η οποία σε βαθμό 70% οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση (ανεργία, μειωμένα εισοδήματα κ.τλ.), υποστήριξε αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 20-25% το οποίο οφείλεται σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν», είπε ο κ. κεντρικός τραπεζίτης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τράπεζες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και από την κορύφωση του προβλήματος τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι ο κλάδος δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα, αν δεν βοηθηθεί από περισσότερο «συστημικές προτάσεις». «Έχουμε αυτή του ΤΧΣ και αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας που έχουν σταλθεί στην DG Comp για έγκριση. Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τις τράπεζες», τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη. «Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα έλαβε την μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που δόθηκε ποτέ στην οικονομική ιστορία, είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι σε ό,τι αφορά την Ευρώπη βγήκε από την κρίση σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες της ΕΚΤ.

Αναφορικά με την υπόθεση Πολάκη, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι φυσιολογικό να καταγράφεται μια συνομιλία. Αυτό το τηλεφώνημα παραβίασε όλους τους κανόνες της ΕΕ, τον ελληνικό νόμο και την κοινή λογική. «Είναι καθήκον μου να προστατεύσω την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε