Αμερικανικός… δάκτυλος σε χρηματιστήριο και ελληνικά ομόλογα

Αμερικανικός… δάκτυλος σε χρηματιστήριο και ελληνικά ομόλογα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:52 Δημιουργία 04/03/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ολοένα και εντείνονται τα σενάρια, που κάνουν λόγο για πλούσιο παρασκήνιο όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επικυρώθηκε από μία πλειοψηφία προθύμων βουλευτών, δίχως εθνική συναίνεση και κόντρα στη λαϊκή οργή.

Αρχικά, ήταν η έγκριση των Ευρωπαίων δανειστών για τη μείωση των συντάξεων, που έφερε στο προσκήνιο σενάρια περί ανταλλαγμάτων.

Τώρα, τη σκυτάλη παίρνουν οι ΗΠΑ, που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω την ενίσχυσης των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο και της βελτίωσης της αγοράς ομολόγων.

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η «διπλή» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s (οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης «ελέγχονται» σε καθοριστικό βαθμό από τα αμερικανικά συμφέροντα), λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις αγορές, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με στόχο η κυβέρνηση να «πουλήσει» την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές συνέχιζαν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, που τροφοδότησαν οι φήμες περί νέας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ αργότερα επιτάχυνε το «σορτάρισμα» των τραπεζικών τίτλων από ξένα funds ( π. χ Lansdowne, Oceanwood).

Τι τελευταίες εβδομάδες οι τραπεζικοί τίτλοι ανακάμπτουν εντυπωσιακά.

Τι άλλαξε; Η επίλυση του θέματος με τα Σκόπια, ικανοποίησε τους ξένους και ειδικά τους Αμερικανούς (ανεξάρτητα από τις επιπλοκές που θα δημιουργήσει στη χώρα), οπότε νέα κεφάλαια τοποθετήθηκαν.

Ρόλο σε αυτό το τραπεζικό ξέσπασμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παίξει και ο... υπερατλαντικός παράγων.

Στο παιχνίδι έχουν μπει και αμερικανικά χαρτοφυλάκια ή έστω –σε κάθε περίπτωση...– εντολές από funds που ήρθαν δια μέσω μεγάλων οίκων με έδρα στην άλλη "όχθη" του Ατλαντικού. Όπως οι Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley κ.λπ.

Τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια, όμως, δεν περιορίστηκαν στις τραπεζικές μετοχές, αλλά πρωταγωνίστησαν συνολικά στο χρηματιστηριακό ξέσπασμα, ανεβάζοντας τα βαριά χαρτιά του ΧΑ.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον ΟΔΔΗΧ μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ετοιμάζουν και πάλι έξοδο στις αγορές.

Αυτή τη φορά θα εκδώσουν 10ετές ομόλογο, σε μία προσπάθεια να πείσουν ότι η οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα, όμως και αυτή η έκδοση θα είναι ακριβή, αφού το επιτόκιο θα κινηθεί γύρω στο 4 %, όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 1,6% και η Κύπρος με 2,40%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσφορά, που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκδόσεις τους.

Η Ισπανία έσπασε το εθνικό ρεκόρ στα δεκαετή ομόλογα, καθώς οι προσφορές εγγραφών ύψους περίπου 47 δισ. αφορούσαν συναλλαγές ύψους 10 δισ. σε συνέχεια της φρενίτιδας που προκάλεσε έκδοση 16ετών ομολόγων της Ιταλίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ξαναρχίσει το κυνήγι των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικά επιτόκια στις κεφαλαιαγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε