Ντάισελμπλουμ: Εκλογική χρονιά στην Ελλάδα, χαμένη χρονιά μεταρρυθμίσεων

Ντάισελμπλουμ: Εκλογική χρονιά στην Ελλάδα, χαμένη χρονιά μεταρρυθμίσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:06 Δημιουργία 04/03/19, 10:50

«ΝΑΙ» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για την ελληνική οικονομία παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων λόγω εκλογών, ενώ στήριξε τη θέση της ΝΔ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θέλει να πιστεύει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν θετικά και ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Διατύπωσε ωστόσο τις ανησυχίες του για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο πρώην επικεφαλής του Eurorgoup σημειώνει ότι εάν μειωθούν «μετά θα προκύψει ένα μεγαλύτερο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους». Και αναφερόμενος σε δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, σημειώνει πως εάν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «έρθει στην Ελλάδα και πει «πιστεύω ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% πρέπει να μειωθεί» τότε πρέπει να ερωτηθεί: «Ωραία αυτά είναι καλά νέα, δηλαδή να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 3,5%, αλλά είσαι έτοιμος να δώσεις μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους;».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντά, επίσης σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών.

Αναφορικά με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η έξοδος στις αγορές είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και πρέπει να δημιουργηθεί μια ολόκληρη καμπύλη αποδόσεων, όπου υπάρχουν διαφορετικές περίοδοι λήξης».

Σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά τόνισε πως χρειάζεται σκληρή δουλειά. «Δεν θα γίνει κάτι από μόνο του. Και είμαι λίγο ανήσυχος καθώς αυτή η χρονιά είναι μια εκλογική χρονιά, και θα είναι μια χαμένη χρονιά και τίποτα θετικό δεν θα γίνει όσον αφορά τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό στον τρόπο διακυβέρνησης, στον διοικητικό τομέα και σε βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό και το φορολογικό σύστημα. Οπότε εκφράζω την ανησυχία μου καθώς το 2019, από αυτήν την άποψη, θα είναι μια χαμένη χρονιά».
Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «οι πολίτες περιμένουν μια αύξηση στον μισθό τους και ότι οι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά ταυτόχρονα οι κατώτατοι μισθοί της Ελλάδας συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς όλων των γειτονικών χωρών. Οπότε υπάρχει ένα καίριο ζήτημα όσον αφορά στον ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα δήλωσε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι εάν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά θα προκύψει ένα μεγαλύτερο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. Οπότε εάν ο κος Βέμπερ, ο οποίος είναι ο αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Χριστιανών Δημοκρατών, έρθει στην Ελλάδα και πει «πιστεύω ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% πρέπει να μειωθεί -όπου παρεμπιπτόντως ένας Γερμανός Χριστανοδημοκράτης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε σε αυτό, το οποίο βασικά ήθελε για 10 χρόνια, οπότε καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο. Αλλά σε περίπτωση που πεις αυτό ότι πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3,5%, τότε θα πρέπει να παρέχεις μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Οπότε το ερώτημα σε αυτόν τον Γερμανό πολιτικό που ήρθε για στηρίξει τους Χριστιανοδημοκράτες φίλους του στην Ελλάδα, είναι το εξής: Ωραία αυτά είναι καλά νέα, δηλαδή να μειωθεί το ποσοστό κάτω από το 3,5%, αλλά είσαι έτοιμος να δώσεις μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους; Εάν όχι, τότε η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πρόβλημα».

Αν σου άρεσε κάνε