Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές - Στο 4,125% το επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές - Στο 4,125% το επιτόκιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:48 Δημιουργία 05/03/19, 10:33

Άνοιξε την Τρίτη το πρωί βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εξόδου της χώρας στις αγορές. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση πολυετούς ομολόγου μετά από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,125%.

Η σημερινή έκδοση έχει «φόντο» την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία εμφάνισαν την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ μόλις χθες η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε σε χαμηλό 12ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να συγκρίνει το επιτόκιο με το αντίστοιχο 6,30% του Μαρτίου 2010, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία έκδοση 10ετούς ομολόγου, λίγο πριν δηλαδή η Ελλάδα εισέλθει σε καθεστώς των μνημονίων.

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, το οποίο καταγράφεται υψηλότερο από την περίοδο του 2010, όταν και ξέσπασε η οικονομική κρίση!

Να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα απόδοση των γερμανικών 10ετών είναι χαμηλότερη από 0,2%, ενώ των ελληνικών υποχώρησε χθες στα 3,60%!

Οι συγκρίσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων δεν γίνονται με τα ονομαστικά επιτόκια, αλλά με βάση το spread τη διαφορά δηλαδή του επιτοκίου κάθε έκδοσης από το αντίστοιχο επιτόκιο αναφοράς, που κατά κανόνα είναι το γερμανικό.

Tο spread των ελληνικών ομολόγων το 2019 είναι πολύ υψηλότερο από αυτό του 2010.

Με απλά λόγια, το ομόλογο του 2019 πληρώνει μεγαλύτερο «καπέλο» σε σχέση με το γερμανικό για να προσελκύσει κεφάλαια, σε σχέση με το καπέλο που πλήρωσε το ομόλογο του 201.

Η έκδοση θεωρείται ήδη καλυμμένη καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι αυτή τη στιγμή τα πιο κερδοφόρα σε απόδοση όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αρκεί να αναφερθεί ότι Πορτογαλία και Κύπρος δανείζονται για δέκα χρόνια με επιτόκιο πολύ κάτω από 2%, ενώ η τρέχουσα απόδοση των γερμανικών 10ετών είναι χαμηλότερη από 0,2%. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ένα ομόλογο χώρας της ευρωζώνης με σχεδόν 20πλάσια απόδοση από το γερμανικό, όπως θα είναι το ελληνικό 10ετές είναι πολύ φυσικό να γίνει προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Χθες , η απόδοση των 10ετών τίτλων στη δευτερογενή αγορά υποχώρησε κοντά στο 3,60%. Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ για τη συγκέντρωση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, θεωρείται ότι ήδη έχει καλυφθεί και ίσως φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ή και περισσότερο.

Ασφαλώς, σημαντική ώθηση έδωσε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας την περασμένη Παρασκευή από τον οίκο Moody’s, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών απέναντι στη χώρα, μειώνοντας περαιτέρω το ρίσκο.

Η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα θεωρηθεί credit positive από τους οίκους αξιολόγησης ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια νέα θετική έκπληξη στις αξιολογήσεις. Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, BNP Paribas, Credit Suisse, και HSBC.

Αν σου άρεσε κάνε