10ετές ομόλογο: Στη Moody's τα... «κλειδιά»

10ετές ομόλογο: Στη Moody's τα... «κλειδιά»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:03 Δημιουργία 06/03/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μόλις την περασμένη Δευτέρα το «xrimaonline.gr» είχε αποκαλύψει πως αμερικανικός… δάκτυλος καλλιεργούσε το κλίμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής εξόδου της χώρας στις αγορές, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την... κυβέρνηση Τσίπρα, που «πέρασε» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είχαμε επισημάνει, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η «διπλή» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s (οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης «ελέγχονται» σε καθοριστικό βαθμό από τα αμερικανικά συμφέροντα), λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, του πρώτου μετά από εννέα χρόνια.

Χθες, τα Γερμανικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην έκδοση, τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να ευχαριστήσει τη Moody's».

Ο οίκος την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και τη Δευτέρα ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε την έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. «Οποία σύμπτωση!» παρατηρούν με δόση ειρωνείας ξένοι αναλυτές.

Η ανέλπιστη διπλή αναβάθμιση της Moody’s μείωσε το επενδυτικό ρίσκο και έφερε περισσότερους επενδυτές, συγκεκριμένα 419 έναντι 290, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Πράγματι, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε το επιτόκιο 3,90% στο 10ετές ομόλογο να ήταν χειρότερο. Ωστόσο, η απόδοση σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν το αντίστοιχο γερμανικό έχει απόδοση 0,18%, το πορτογαλικό 1,46% και το ιταλικό 2,7%.

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά το τίμημα των λανθασμένων χειρισμών που στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ενώ η μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη μεγάλη διαφορά αποδόσεων από τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης και ειδικά εκείνων που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση με τη χώρα μας.

Η έκδοση του 10ετους ομολόγου είναι ένα από τα πολλά αναγκαία βήματα για την αποκατάσταση της κανονικότητας όσον αφορά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, που καθυστερεί απελπιστικά εξαιτίας των αδιέξοδων επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην όποια επιτυχία συνέβαλε σημαντικά και ο αρχηγός της Ν.Δ, ο οποίος μιλά την «γλώσσα των αγορών» ως αυριανός πρωθυπουργός, δίνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση της Ν.Δ θα εισέλθει σε επενδυτική βαθμίδα γεγονός το οποίο, εκτός των άλλων θα μειώσει σημαντικά το επενδυτικό ρίσκο για τη χώρα μας. Την βοήθεια του κ. Μητσοτάκη παραδέχθηκε δημοσίως και ο Ε. Τσακαλώτος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση απειλούσε τους ξένους επενδυτές ότι θα χάσουν τα χρήματα τους εάν επενδύσουν στην Ελλάδα!

Αν σου άρεσε κάνε